La falsa amenaça del lucre cessant

last modified 2011-10-31 10:29
La falsa amenaça del lucre cessant

Imatge de la històrica manifestació per salvar Trebalúger.

La recent sentència sobre el projecte d'urbanització de la platja de Trebalúger, que ha desestimat la indemnització milionària que demanava la promotora, deixa en evidència la inconsistència d'altres amenaces similars que s'han airejat recentment.

La notícia és ben oportuna, perquè els nous equips que gestionen el Consell i el Govern estan usant els instruments de protecció territorial per fer campanya política per presentar-los com els causants de la crisi. Això està provocant que es tornin aixecar antigues pressions de promotores (Tirant i altres) que, fa anys, van veure frenades les seves expectatives d'urbanització gràcies a les mobilitzacions populars i els instruments legislatius.

Aquests dies, el Tribunal Superior de Justícia ha dictaminat que la promotora de Trebalúger només té dret a rebre indemnització pels costos de redacció dels projectes, no per les expectatives de guany que poguessin tenir amb la pretesa urbanització. Dels 27'3 milions d'euros que pretenien cobrar, només en poden rebre 69.000.

Aquest pronunciament, que es suma a una llarga llista de sentències existents a tot l'Estat sobre les amenaces de promotores que no han pogut dur a terme els seus projectes, confirma una vegada més que no s'admet el dret al lucre cessant. El lucre cessant és allò que la promotora fiava guanyar però no ha guanyat. I la jurisprudència tendeix a descartar aquesta teoria, perquè les hipòtesis de guany són una prova inconsistent.

El cas de Trebalúger és digne de recordar-se. L'any 1988, l'Ajuntament des Mercadal (Es Migjorn encara no s'havia segregat) va donar llicència per construir una sèrie de xalets a llevant de la platja. Els informes tècnics municipals eren contraris a la urbanització, però es van encomanar informes externs que fossin favorables. El GOB va organitzar una gran manifestació as Mercadal i posteriorment va interposar un recurs als jutjats.

La iniciativa judicial va donar fruits i es va aconseguir un auto que paralitzava l'execució de les obres fins que hi hagués sentència ferma. La posterior aprovació de la Llei d'Espais Naturals en 1991 va impedir la seva viabilitat.

Menorca es troba ara de nou amb fortes pressions urbanístiques. La constant repetició d'un missatge institucional que diu que la protecció territorial de l'illa és la causant de la crisi (no deuen saber que és una crisi internacional) està provocant que alguns lobbies que volien fer urbanitzacions en primera línia de mar, estiguin de nou pressionant fortament damunt les institucions, per veure de rescabalar drets edificatoris. I l'eina que usen, precisament, és l'amenaça d'indemnitzacions milionàries.

La nova sentència de Trebalúger demostra la poca consistència legal que tals amenaces acostumen a tenir. De la indemnització que demanaven en aquest cas, la justícia només en reconeix un 0,2 % (la despesa en plànols i projectes, perquè d'obres no se'n van arribar a fer mai). N'haurien de prendre nota els actuals responsables institucionals que reben les pressions. I també l'opinió pública, quan es faci un ús polític d'aquests temes.

Sentència.

Posted by Anonymous User at 2011-10-31 11:34
Satisfet, calia seny. Gràcies.

"lucro cesante" i Trabalúger.

Posted by Anonymous User at 2011-10-31 14:12
Tots esteim de enhorabona per aquesta sentência.

lucre cessant

Posted by Anonymous User at 2011-10-31 14:52
Algú sap qui hi ha darrera d'aquesta promotora?

la falsa amenaca del lucre cessant

Posted by Anonymous User at 2011-10-31 19:53
Tenemos que felicitarnos que en democracia se pueda luchar aun que sea la justicia aun lenta

cessar amb el lucre

Posted by Anonymous User at 2011-10-31 22:25
En totes les sentències que s'ha volgut combrar el lucre cessant s'ha tombat, des de cala Turqueta fin ara, però encara hi ha que ens vol fer por amb aquest argument quan es vol protegir o desclassificar algun zona de MENORCA

La falsa amenaça...

Posted by Anonymous User at 2011-11-02 13:03
És que no entenen res o no ho volen etendre.
"Com més coses fem més diners ingressarem " diuent ...i el Casino de Maó? una font de doblers fantàstica, han tencat, hi perdíen...els camps de golf a Catalunya a Mallorca tencats no hi va prou gent. Xalets, apartaments,urbanitzacions censeres a la venda per tota la costa espanyola...perquè em volem més a la venda?sí ningu els compra.
El meu fill es arquitecte i el meu marti arquitecte tècnic...tal vegada sí, s'hauran de tractar com especies protegides amb perill d'extinsió...però no a costa d'especulacions absurdes i que es deteriori el medi, l'unic i valuós be que posseïm.

Lucre cessant a Trebaluger

Posted by Anonymous User at 2011-11-16 20:30
Ara tanco els ulls i m'imagino Trebaluger urbanitzada i em ve una suor freda que ni en els pitjors mal somnis.
Gràcies companys per la vostra feina.