Arbres de Sant Joan molt lents

last modified 2010-08-31 13:22
Arbres de Sant Joan molt lents

Aquests arbres donen una personalitat única, canviant cada estació, a l'entorn de l'ermita de Sant Joan

L'administració autonòmica de Medi Ambient ha establert un altre rècord. Ha tardat 14 anys en tramitar l'expedient de declaració d'Arbres Singulars dels quatre plàtans que hi ha vora l'ermita de Sant Joan des Vergers, a Maó.

El gener de 1996, després d'uns quants mesos de feina amb grups de voluntaris, el GOB va fer arribar al Departament balear de Medi Ambient (en aquella època, encara adscrit a Agricultura), un llistat de 53 arbres de Menorca que podien ser susceptibles d'entrar en la categoria d'Arbre Singular. Cada proposta anava acompanyada amb un plànol de situació i una fitxa tècnica emplenada. El Govern d'aquells moments no va mostrar gaire interès en el tema. Al 2001 es van reconèixer tres arbres com a singulars, i un altre al 2003.

A la llista, hi havia també els quatre plàtans majestuosos de Sant Joan. I devien complir els criteris per ser considerats Arbres Singulars, perquè el BOIB de dia 12 d'agost de 2010 a la fi els ha reconegut com a tals. El problema és que hagin de passar tants anys perquè es vagi fent efectiva la disposició que diu que els ciutadans poden fer propostes per obrir expedients d'inclusió d'arbres que puguin ser considerats adequats per estar acollits a aquesta normativa.

La Llei d'Arbres Singulars pretén donar protecció a aquells exemplars de gran port o de condicions difícils de trobar. Ve a ser un reconeixement als monuments naturals vegetals que es conserven en el patrimoni natural de les Balears.

Sense caure en el desànim, en el GOB es manté viva la possibilitat de donar a conèixer coses destacables que estan passant a l'illa. En el projecte de Cibervoluntariat, es poden veure també alguns arbres singulars (oficialment reconeguts o no, però no perdem l'esperança), així com d'altres mapes temàtics elaborats amb la col·laboració de gent que passeja per Menorca.