Una òliba per a les caixes niu

last modified 2011-09-30 12:15
Una òliba per a les caixes niu

Instal·lant una caixa niu

Fa uns mesos, us vàrem contar que havíem construït unes caixes niu per a òlibes i que les havíem instal·lat en diverses finques amb acords de custòdia. Ara, hem aprofitat que la finca de La Marcona a Ferreries en té una per alliberar-hi una òliba.

Molts llocs pateixen el problema de la presència de rates i ratolins i el més habitual és emprar verins per a solucionar-ho. Però aquests productes químics tenen un impacte sobre la fauna de la finca, ja que no només afecten als rosegadors sinó també altres animalons que se n’alimenten.

Les òlibes són unes excel·lents caçadores de rates i ratolins. Per això, actuen com un raticida natural, que evita l’ús d’altres productes químics perjudicials per a la biodiversitat.

Amb la instal·lació d’aquestes caixes niu pretenem afavorir l’establiment dels rapinyaires a la zona i donar solucions alternatives als verins, solucions respectuoses amb el territori. Aquesta és precisament la filosofia de la custòdia agrària: fomentar pràctiques agràries sostenibles entre els pagesos de Menorca i trobar la manera de fer compatible l’activitat humana amb la conservació dels valors ambientals.

Pel que fa a l’òliba alliberada, aquesta va arribar al Centre de Recuperació amb signes de debilitat i amb molts paràsits, quan encara tenia plomissol. Després de ser tractada pel veterinari, va passar unes setmanes sent alimentada i fent pràctiques de vol a les instal·lacions del Centre de recuperació de fauna fins que va estar preparada per a ser alliberada. Esperem que se senti a gust a La Marcona i decideixi establir la seva casa a la caixa niu.

Aquesta acció s'emmarca dins el projecte de custòdia agrària "Sembrant Custòdia" que rep el suport de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració del Govern Balear, el Consell Insular de Menorca, el Grup d'Acció Local Leader Illa de Menorca i l'Obra Social de Sa Nostra.

Caixes niu per a òlibes

Posted by Anonymous User at 2011-09-30 13:11
Hola, Companys.

Desitjaria aconseguir una caixa niu com la que heu presentat per a la meva finca. Em podríeu dir si en distribuïu o expliqueu quines són les seves característiques per provar de fer-ne una, si's plau?

Gràcies.
Roger

Nius

Posted by gobmenorca at 2011-09-30 13:49
Hola Roger.

Si ens envies un missatge a info@gobmenorca.com, et podrem passar els plànols de les caixes per òliba que estem usant.

Pregunta

Posted by Anonymous User at 2011-09-30 19:48
Les òlibes no poden fer el seu propi niu, que se'ls ha de proporcionar una caixa niu? Per quin motiu es fa açò?

L´oliva

Posted by Anonymous User at 2011-09-30 22:18
Em sembla molt bona idea. Si funciona a mi també m´interessa.

Pregunta

Posted by domenec at 2011-10-03 10:18
Les òlibes fan el seu niu en un lloc que troben prou protegit. Una caixa niu està pensada perquè a les òlibes els agradi fer el niu a dins. Són elles qui fan el niu pròpiament dit.

Es posen caixes niu a prop de les cases perquè com que les òlibes s'alimenten de rates i ratolins, contribueixen a mantenir els habitatges lliures d'aquests animals. I tot d'una manera natural, sense posar verins ni productes nocius per a la salut.