Xerrada a la fresca: Sa peluda de s'alzina

last modified 2008-07-30 12:31
Xerrada a la fresca: Sa peluda de s'alzina

Fragment de l'obra de l'Arxiduc on es refereix a l'insecte

Demà dijous dia 31, a les 20:45 hores hi haurà la primera Xerrada a la Fresca d'aquesta temporada al Centre de la Natura de Menorca a Ferreries. L'eruga peluda de l'alzina en serà la protagonista.

L'arxiduc Lluís Salvador escrivia sobre aquest insecte: "També s'ha observat que l'any següent o subsegüent a la infestació, els aglans es donen en grans quantitats". A principis dels anys 80, un episodi virulent d'eruga peluda va afectar els alzinars de s'Ermita i l'alzinar de s'Enclusa a Ferreries, i avui es troben en perfecte estat.

De nou, enguany ha estat present en els mitjans de comunicació la polèmica de les actuacions del Govern Balear per a controlar aquesta eruga, estalonades per empreses forestals a Menorca; el seu possible impacte en l'ecosistema, i l'oposició del GOB i del Consell Insular a les fumigacions no selectives. Què hi ha de fonamentat en tots aquests posicionaments? Quina solució s'està aportant a aquells que pateixen la invasió d'erugues? Quin problema econòmic i ecològic realment hi ha?

Pere Fraga, naturalista, veí de Ferreries i gran coneixedor del que representa la Lymantria dispar per als nostres boscos d'alzinars, aportarà llum als dubtes que hi pugui haver sobre aquest afer, i també un contrast tècnic al posicionament que justifica les actuacions que s'estan realitzant.