Comparant el desviament pressupostari del dic

last modified 2010-04-30 12:21
Comparant el desviament pressupostari del dic

A l'excés de cost del dic, hauríem pogut refer el Teatre des Born unes quantes vegades.

El cost del dic que s'està construint a Son Blanc segueix creixent de manera extraordinària. Es va adjudicar l'obra per un cost de 50 milions d'euros i ja en duim contrets 77 milions. Una diferència de 27 milions entre el que havia de costar i el que, de moment, ens costarà. Vegem quines coses hauríem pogut fer amb aquests 27 milions no prevists.

 

Per exemple,

  • s'haurien pogut construir 12 centres escolars com la nova escola de Primària d'Alaior.
  • s'haurien pogut fer 4 Centres sociosanitaris com el de Santa Rita, de Ciutadella.
  • s'hauria pogut pagar durant 120 anys el programa "Menorca tot l'any", que dóna ajuda a les activitats culturals i esportives més significatives de l'illa.
  • s'haurien pogut donar 63.380 euros d'ajudes de prestació bàsica a gent que ja no pot cobrar de l'atur.
  • s'hauria pogut rehabilitar 4 vegades el Teatre des Born de Ciutadella.

 

I ara algunes preguntes d'interès:

  • Hi hauria hagut pressupost si s'hagués demanat poder fer 12 centres escolars nous a Menorca? No. Només a Maó fa prop de 30 anys que no es construeix cap nova escola de Primària.
  • Hi ha pressupost per ampliar el mins programa "Menorca tot l'any", que inclou algunes de les iniciatives que donen més contingut a això que el sector turístic anomena "oferta complementària"? No. La partida va patir una baixada fa cinc anys i de llavors ençà està congelada.
  • Quantes discussions i rebaixes en l'obra s'han fet i s'estan fent en el Teatre del Born per manca de pressupost?

 

El cas del dic demostra que no és cert que no hi hagi recursos econòmics per atendre qüestions culturals, socials, educatives o ambientals. El problema està en que hi ha obres que tenen carta blanca per anar gastant molt més del pressupostat, mentre que en altres qüestions es demanen sacrificis als ciutadans i les entitats.

Que el dic hagi de costar 27 milions més del previst és un escàndol. Quan el GOB va advertir que no bastava el consens polític i que hi faltava rigor tècnic en la tramitació de l'obra, no vam rebre més resposta que la típica acusació d'anar en contra de l'economia. Però entre les deficiències que van sorgint i els nous usos que, sobre la marxa, s'hi van afegint, qui està afectant seriosament l'economia és aquesta obra que se sap on ha començat però ningú sap on acabarà.

Està afectant negativament l'economia pública i, per tant, la de tots aquells projectes que es troben amb la resposta oficial de manca de pressupost. Això sí, els que estan sortint amplament beneficiats són les grans constructores. Es veu que hi ha coses que no canvien, ni en temps de crisi.

Confiem que algun polític de seny posi fre a aquest despropòsit. Si seguim per aquest camí, podria ser que Menorca també surti qualque dia afegida a la trista llista de casos de corrupció que afecta les altres illes, bona part d'elles lligades a obres públiques que van disparar els seus costos.

 

Desviament pressupostari del dic

Posted by Anonymous User at 2010-04-30 13:53
Es un escàndol, una vergonya. S'haurien d'exigir responsabilitats polítiques. Que paguin aquelles persones que no han sabut (volgut) calcular les despeses reals i no les han controlades.

Adjudicació

Posted by Anonymous User at 2010-05-07 08:57
Es van adjudicar a la UTE ses obres del DIC per es preu molt interessant?... Allunyat de una possible baixa temerària?...

El dic de Ciutadella

Posted by Anonymous User at 2010-04-30 14:24
Una obra sobredimensionada com l'aeroport que amb l'anterior ja en teniem prou.

jo encara dic no

Posted by Anonymous User at 2010-04-30 16:27
sembla mentida com ara s'amaguen aquells que deien no, però després va ser si. Que justifiquin la seva postura, que manifestin la seva hipocresia, senyors del PSOE, PSM i VERDS!!!!!

Dic Ciutadella

Posted by Anonymous User at 2010-04-30 17:54
S¡està gestant el Palma-Arena 2

Vergonya

Posted by Anonymous User at 2010-05-01 09:40
Com és possible que seguem tan crítics amb la corrupció i el malversament de doblers públics quan ho fa la dreta i, en canvi, seguem complíces silenciosos quan ho fan partits que es diuen d'esquerra o ecologistes com PSOE, PSM i Verds ? Que ningú ho oblidi, qui i quins van ser els que en juliol 2006 van acordar iniciar aquesta desfeta : Govern Balear (PP) i Consell Insular (PSOE-PSM). El sobrecost de les obres i les formes de com progressivament el projecte augmenta i l'administració posa més doblers sota l'amenaça de les constructores de paralitzar les obres mereix JA l'assumpció de responsabilitats polítiques per part d'algú. Com molt be diu el GOB, i altres que s'han poposat des del principi, és increible que d'algo que no existia una vertadera demanda social, anem ja prop dels 80 milions d'€.

És molt fàcil:

Posted by Anonymous User at 2010-05-02 15:14
Demanem responsabilitats

DIC

Posted by Anonymous User at 2010-05-02 18:46
Quanta raó teniu. S’altre dia llegia un article de ses estratègies de Medcruise (Associació de ports Mediterranis de creuers) i deien que una seria “Novembre:Temporada alta” elegirien ports amb una alta infraestructura de seguretat per oferir noves escales dins s’hivern als creuers . S’altre era es compromís adquirit amb els armadors per construir vaixells més grans amb molta capacitat. Ho tenen clar els que han apostat per s’obra faraònica del DIC. Aquest DIC= Monument a s’ estupidesa, als doblers tirats i a sa descapitalització de Menorca . Mireu aquesta foto d’es DIC en Novembre:Temporada alta per possibles escala de creuers.

http://4.bp.blogspot.com/_fwiPLuFyZWk/S0Jw8ZGuAEI/AAAAAAAAAKw/_oLyW1FQUbY/s1600/DSCI0554.JPG

es dic els fa rics

Posted by Anonymous User at 2010-05-11 08:10
Hauriem de fer alguna cosa. Una acció contundent de reivindicació, o estendre sa noticia a fora de Menorca. Que tothom vagi entenent d'una vegada que els nostres politics també fan el que volen amb els doblers de tothom. Ens prenen el pèl i ningú reacciona!!!