Tortugues rescatades gràcies a l'arqueologia

last modified 2007-09-19 10:45
Tres tortugues mediterrànies rescatades d'una mort segura. Aquest és el resultat d'una col·laboració ciutadana necessària per a reduir l'impacte de l'activitat humana en el medi natural. El GOB vol felicitar en Josep i en Javier, funcionaris del Consell Insular de Menorca adscrits a Patrimoni, per la seva atenció i disposició a contribuir a la conservació de la fauna silvestre de la nostra illa.La setmana passada, en el fons d'un sitjot (antiga cisterna) d'una casa circular talaiòtica de Torelló Vell, els treballadors del Consell, que estaven realitzant un treball de camp de revisió dels monuments històrics catalogats, van observar la presència d'uns exemplars vius de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) a 3 o 4 metres de profunditat, i clarament impossibilitades per a sortir-ne. Junt a aquests tres exemplars, hi havia dos tortugues més, ja mortes.

Aquest tipus de situació, on espècies silvestres cauen en una trampa mortal, resulta desgraciadament bastant habitual. Des de l'aparició de la Humanitat, algunes de les obres que construïm acaben tenint efectes perniciosos per a exemplars concrets d'espècies salvatges, i normalment no hi pensam en el moment de realitzar-les. Les carreteres esdevenen el cas més clar i dramàtic d'una infraestructura que al llarg de l'any es cobra centenars de vertebrats a la nostra illa. Una altra trampa no prevista, sobre la que rebem cada vegada més avisos, són els enreixats, les fosses que es construeixen per tal que el bestiar no surti de les tanques, sense necessitat de barreres. Tortugues i eriçons en són les víctimes més habituals, en quedar-hi atrapades.

Volem personalitzar en aquestes dues persones l'agraïment a tothom qui, com ells, ens avisen o actuen per alliberar un determinat animal d'una mort segura. Persones que, per treball o oci, recorren el nostre entorn natural i prenen atenció amb una predisposició clara a ajudar als nostres petits animalets. Recordar, a més, que el GOB disposa d'un centre de recuperació de fauna silvestre que podrà tractar aquells exemplars que requereixin atenció veterinària.