Després del sí al dic del Ministeri

last modified 2007-03-02 16:20

Nota informativa 28.02.07

Traducción automática al castellano

N'hi ha que diuen que el dic de Son Blanc és el mal menor. Que, al cap i a la fi, és el projecte manco impactant dels cinc que s'han tramitat ens els darrers anys. Potser sigui així, però no n'esteim segurs perquè hi ha documents essencials que no s'han pogut veure i perquè la manera com s'han fet les coses provoca moltes sospites.

Aquests dies passats hem viscut uns episodis que, una vegada més, fan un flac favor a la credibilitat de les institucions públiques. Hem vist com un Ministeri aturava el procés del dic perquè hi faltava una documentació importantíssima, però que després donava llum verda el mateix dia que se li entregaven els informes (o sigui, sense haver-s'ho llegit). Hem vist com unes deficiències tècniques molt transcendents es resolien estrictament amb la pressió política. Hem vist que l'únic que importa dins les institucions és el calendari electoral, no la feina ben feta.

Perquè també hem vist que tota aquesta documentació no ha passat cap tràmit d'informació pública. Resulta que s'ha presentat al Ministeri un Pla que diu el que es pensa fer a tots els ports de l'illa i ningú l'ha pogut veure. I que aquest Pla no ha passat el requisit d'avaluació ambiental estratègica que demana la Directiva europea de Plans i Programes. I tampoc s'ha exposat al públic l'estudi de viabilitat econòmica. I tampoc ningú sap quin pot ser l'efecte del dic sobre les platges properes...

El GOB ha dirigit escrits a les administracions implicades per demanar poder consultar tota la documentació nova que s'ha afegit a l'expedient del dic i que els ciutadans no han pogut mirar. És un dret que té el GOB i que també té tota la gent que ha presentat al·legacions en algun moment. De fet, segons la llei, ens haurien d'haver notificat els acords que s'han pres.

Així és que seguirem amb detall tot el procés, incloses les Bases del concurs d'adjudicació de les obres, sabedors que hi ha molta gent que haguera preferit que les coses s'haguessin fet d'una altra manera. Està molt bé que hi hagi consens polític, però això no és cap excusa per fer les coses de pressa i donant mostres clares de saltar-se les normes vigents.

Aquí es pot trobar més informació sobre el tema.