Al·legacions al nou abocador de Milà

last modified 2010-12-27 10:59
Al·legacions al nou abocador de Milà

A les plantes de triatges es pot reciclar quasi tota la runa d'obra.

Evitar omplir el nou abocador de Milà amb restes d'obra i prevenir la contaminació del torrent de Sa Mesquida per lixiviats, són les principals peticions que el GOB ha incorporat a les seves al·legacions.

L'ampliació de l'abocador de Milà està passant el seu tràmit d'avaluació ambiental. El GOB ha consultat l'expedient i ha detectat algunes qüestions que han merescut la presentació d'al·legacions. Es tracta d'impedir errors que s'han comès en el passat, així com augmentar sistemes de control que no semblen oferir prou garanties.

El tràmit per ampliar l'abocador de Milà ha estat molt llarg, perquè es fa damunt zona protegida a nivell europeu (Xarxa Natura 2000). El GOB també va creure que era millor ampliar l'actual abocador que no obrir-ne un de nou a un altre lloc de l'illa. Però ara la qüestió important és veure què podem fer perquè el nou abocador duri molts anys.

Per aconseguir-ho, caldrà controlar especialment la gestió de la runa d'obra. Des del Pla de Residus de 2006, la runa d'obra s'ha de dur a plantes de triatge autoritzades, on reciclen els materials i els tornen convertir, en la seva major part, en un recurs que es pot tornar usar. Però la picaresca de constructors i transportistes ha fet que, durant molt de temps la runa d'obra seguís anant a parar a l'abocador de Milà.

El tema és especialment preocupant perquè les restes d'obra són molt voluminoses i colmaten amb rapidesa l'espai disponible per abocador. Com exemple, en 2005 el residu d'excavació d'obra va suposar el 90 % del volum abocat a Milà. A Menorca tenim poc espai i no ens podem permetre omplir els abocadors amb materials que es podrien tornar aprofitar.

És per això que el GOB ha demanat que no es puguin abocar a Milà materials d'excavació. També ha sol·licitat que es defineixi molt bé què s'entén per "terres contaminades", un residu que el projecte preveu que pugui anar a l'abocador i que cal evitar que serveixi d'excusa per abrigar carregaments de runa d'obra.

L'altre qüestió preocupant són els lixiviats, és a dir, els líquids que es generen a l'abocador. El projecte de nou abocador preveu una bassa per recollir aquests líquids, que poden tenir una càrrega contaminant molt alta. Però la bassa prevista tindria un sobreeixidor que, quan estigui plena, abocaria a una síquia que connecta amb el torrent que arriba a Sa Mesquida. Cal pensar què passarà en dies de pluges fortes, quan l'aigua es filtri pels materials abocats, surti com a lixiviats i arribi, en grans quantitats, a l'esmentada bassa.

Per això s'ha demanat la construcció d'una segona bassa de garantia, que reculli els possibles vessaments de la primera i els retorni cap a l'abocador.

Aquestes i altres qüestions s'han exposat al document d'al·legacions, que confiam que seran estudiades i tingudes en compte en bé de l'interès general.

ampliació de l'abocador de Milà

Posted by Anonymous User at 2010-12-27 15:14
I el tema de l'impacte visual està ben resolt?

Impacte visual

Posted by gobmenorca at 2010-12-28 10:30
L'ampliació es fa cap al sud (cap a la base militar de Sant Isidre). Cal excavar el terreny i impermeabilitzar-lo. La transformació serà gran, com és lògic en un abocador que rebrà el fems de tota Menorca. Però tant per situació com per topografia, no sembla que hagi de tenir un impacte des dels punts de mirada habituals.

En les al·legacions, s'ha demanat que s'incorpori l'obligació d'ús de planta autòctona en tota la restitució paisatgística dels voltants, que és una de les millors maneres d'integrar-ho.

Milà

Posted by Anonymous User at 2011-01-11 16:03
A Google Aleman el lloc "Milà" es traduit com "Mailand", el nom de la ciutat italiana. Esperem, que els Alemans no utilitzen el traductor de Google..