Inventari botànic i ornitològic de les finques en Custòdia

last modified 2009-11-27 10:18
Inventari botànic i ornitològic de les finques en Custòdia

Juan Elorduy, representant de Sa Nostra, n'entrega un exemplar a un pagès

Fa poc es va dur a terme una trobada amb els pagesos i/o propietaris de les finques en Custòdia, per fer-los entrega de l'inventari botànic i ornitològic realitzat a cada finca, gràcies al suport de l'Obra Social de Sa Nostra.

Per a realitzar aquest inventari, el GOB ha comptat amb la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i amb el Grup de Botànica de l'Institut Menorquí d'Estudis. I una vegada realitzat el treball de camp, l'Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), ha estat l'encarregat de digitalitzar totes les dades i bolcar-les en un sistema d'informació geogràfica.

Durant la prospecció ornitològica de les finques, s’han detectat un total de 53 espècies de les quals 43 s'hi reprodueixen de manera possible, probable o segura. De les 10 restants, 7 són espècies que segurament són exclusivament migrants i 3 són reproductores a Menorca, però que segurament no crien a les finques. La diversitat d’espècies d’ocells reproductors ve donada per les dimensions de cada finca i, sobretot, per la diversitat d’hàbitats que la formen.

Pel que fa al treball botànic, en general s’ha trobat una alta varietat de plantes segetals i arvenses, directament relacionades amb l'agricultura sostenible. Aquests tipus de plantes estan en regressió preocupant a moltes regions, i també a Menorca, degut als canvis de les maneres de conrear la terra. La no utilització d'herbicides, el manteniment d’una càrrega ramadera adequada, la moderació en la fertilització i la pràctica de la rotació de cultius de tres sementers afavoreixen aquesta alta diversitat.

Amb aquesta inventari s'han identificat els aspectes més destacables del patrimoni natural d'aquestes finques, amb els objectius de sensibilitzar les propietats i les persones gestores del territori per una adequada conservació, al mateix temps que posar valor a l'efecte de conservació ambiental que es deriva dels productes que surten d'aquestes terres.

L'inventari s'emmarca dins el projecte de Custòdia del Territori en l'àmbit agrari que està desenvolupant el GOB Menorca amb el suport de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració del Govern Balear i del Consell Insular de Menorca.