Prou contaminació al torrent de Trebalúger

last modified 2011-07-27 11:36
Prou contaminació al torrent de Trebalúger

La cala de Trebalúger, amb el torrent al costat.

El projecte de nova depuradora de Ferreries seguirà rebent les aigües industrials sense control. El torrent i la posterior platja de Trebalúger podran continuar patint contaminacions serioses malgrat la inversió pública que es preveu.

El torrent de Trebalúger fa molts anys que sofreix l'abocament de l'efluent de la depuradora de Ferreries. Durant molts de temps, hi havia indústries del polígon que no estaven connectades al clavegueram i el GOB va denunciar repetides vegades que hi havia abocaments industrials directes al torrent sense cap tipus de tractament previ.

Quan l'Ajuntament va permetre la connexió al clavegueram, el GOB va demanar que s'instal·lassin arquetes de control, a fi de poder analitzar les característiques de les aigües industrials que s'envien a la depuradora. No es va atendre aquesta petició, de manera que no és possible saber l'origen de la contaminació que pugui arribar.

Ara es preveu una inversió pública de 4 milions d'euros en una nova depuradora. Però es tracta d'una instal·lació preparada per depurar matèria orgànica, no residus industrials. A Ferreries hi ha vàries empreses que usen productes altament tòxics. Si no hi ha cap sistema de control, la contaminació pot seguir sense possibilitat de solució.

El GOB ha presentat al·legacions al projecte que està tramitant la Comissió de Medi Ambient del Govern Balear, per demanar dues qüestions bàsiques:

1) que s'instal·lin arquetes per poder comprovar, sense previ avís, que les aigües residuals de les indústries compleixen l'ordenança que regula el nivell de contaminants que es pot abocar al clavegueram.

2) que es separin les aigües pluvials de la resta. Actualment encara hi ha una part que va tot junt i cada vegada que plou, s'activa un by-pass que aboca directament al barranc, sense haver-se depurat res.

El GOB entén que, sense aquests dos requisits, la nova depuradora no podrà resoldre els principals problemes que s'han vingut detectant durant tants anys. S'ha de recordar que el torrent de Trebalúger passa per una zona d'alt interès natural, que discorre per terrenys permeables que filtren a l'aqüífer, i que acaba a la platja del mateix nom, un lloc aparentment idíl·lic, però on periòdicament el torrent hi aboca les aigües que ha rebut terres amunt.

Per aquests motius, es demana que el Govern Balear i l'Ajuntament de Ferreries abordin aquestes qüestions i les incloguin en el projecte de la nova depuradora.

Pollution at Trebaluger beach

Posted by Anonymous User at 2011-07-28 22:52
Trebaluger beach is one of the loveliest beaches. I love swimming there in the crystal clear turquoise waters and contemplate the beauty of the beach. It's scandalous that the Menorquin Authorities don't stop this outrageous pollution from factories that spoil this virgin beach with industrial wastewater.
Thanks to GOB

Pollution in Menorca

Posted by Anonymous User at 2011-07-29 02:42
Keep up the good work GOB!!

torrent de trabaluger

Posted by Anonymous User at 2011-07-31 11:32
es acojonante que al dìa de hoy con los ejemplos negativos,de inquinamento ambiental, en todas partes,haya que luchar x mantener limpias partes de esta isla paraisiaca.
si el hecho de recojer firmas podrìa ayudar,yo como guìa turistico de grupos,aquì en Menorca,me pongo a disposicion para la recojida en mis grupos de turistas que seguro estaran contentos de poder,con solo firmar,hacer algo para que se mantenga todo eso,asì como està,por lo menos,si no es x mejorar.

damiano