El Parc de l'Albufera, sota mínims

last modified 2008-11-26 12:36
El Parc de l'Albufera, sota mínims

Les plantes invasores amenacen els socarrells autòctons

Els socarrells de Favàritx segueixen patint una gran invasió de Carpobrotus, mentre que el Parc Natural de l'Albufera des Grau es troba sota mínims de gestió.

El GOB demana a les administracions que formen l'Autoritat del Parc (Govern Balear, Consell Insular i Ajuntament de Maó) que reaccionin davant la paràlisi d'actuacions que està patint l'únic espai protegit de Menorca dotat amb un equip per gestionar-lo.

Al mes de novembre, el programa d'actuacions de 2008 està encara gairebé sense estrenar. L'Albufera pateix una greu manca d'arribada d'aigua dolça, mentre que ja hi ha indicis de presència excessiva de nitrats en els torrents. Així mateix, qualsevol persona pot comprovar com la massiva presència de la planta invasora Carpobrotus, detectada des de fa molts anys, segueix arrasant les nombroses plantes protegides que en aquell indret es troben. Carpobrotus ha estat eradicada de tota l'illa excepte -quina paradoxa- dins el Parc Natural.

El Parc Natural hauria de ser un exemple de gestió sostenible del territori. Cal assessorar per evitar els adobs excessius, disminuir les extraccions dels regadius, estudiar la recuperació de la síquia reial que aportava aigua dolça tot l'estiu, controlar bé els purins de la ramaderia, experimentar sistemes alternatius de neteja de torrents, aplicar mètodes selectius per a la processionària del pi i l'eruga peluda de l'alzina, acabar d'aïllar les torres que electrocuten ocells, eliminar d'una vegada el Carpobrotus de Favàritx, iniciar la gestió de tota l'àrea marina (que també forma part del Parc), contribuir a ordenar els fondeigs de la cala des Grau... i una llarga llista de necessitats.

Al Parc hi ha un equip de professionals i un pressupost anual que prové de diners públics. No és acceptable que problemes administratius o burocràtics es tradueixin en la inactivitat actual.