La carretera i els conductors

last modified 2010-08-26 08:39
La carretera i els conductors

A Menorca, els problemes de seguretat no venen de les carreteres, sinó d'alguns conductors.

Cada vegada que es produeix qualque accident greu a les carreteres de Menorca, s'obre una lògica polèmica sobre les possibilitats de minimitzar aquestes tristes notícies. Les famílies que han perdut alguna persona en els accidents, difícilment hi trobaran consol, però com a societat estem obligats a analitzar les maneres de fer més segures les carreteres.

És aquest argument, el de la seguretat, un dels que s'estan esgrimint sovint per demanar el desdoblament en la carretera general de Menorca. Però les informacions disponibles no apunten a que sigui més segura un carretera de doble carril. Vegem quines són les dades.

D'entrada, no s'ha d'oblidar que, en un accident, entren en joc tres elements bàsics: el vehicle, la carretera i el conductor. A les nostres terres, els vehicles acostumen a estar en bon estat. De la carretera en parlarem a continuació. Però dels tres elements esmentats, el més important és el tercer, la persona que condueix. Això és el que explica que a totes les carreteres es produeixin accidents. Amb conductors imprudents, no hi ha carreteres bones.

Ara bé, si acceptam que la majoria de conductors es comporten amb correcció, llavors les estadístiques ens poden donar una idea de quines carreteres són les més perilloses. I aquí ens trobarem amb el problema dels que llegeixen les estadístiques a mitges. Per exemple, es diu molt que les carreteres convencionals registren major nombre d'accidents (entre el 75 i el 80 %). Però si ens miram els informes anuals de la Direcció General de Tràfic (DGT), veurem que el 91 % (sí, el 91 %) de les carreteres espanyoles són convencionals.

Quan ja sabem aquesta informació addicional, la cosa canvia. Perquè llavors podem fer la lectura a la inversa. Les autopistes, autovies i altres vies desdoblades, representen el 9 % de les vies a l'estat espanyol, però acumulen entre el 20 i el 25 % dels accidents mortals. Quines són, percentualment, més perilloses?

Els lectors que siguin observadors, veuran que aquí hi falta una dada important, que no facilita la DGT: el nombre de vehicles que circula per cada tipus de vies. A major nombre de vehicles, més possibilitats d'accidents (més possibilitats de trobar-te amb conductors imprudents). No tenim la dada. Però en tenim d'altres que ens poden ajudar a resoldre els dubtes que queden.

En 2008, es van produir 40 accidents mortals a Mallorca, 10 a Pitiüses i 9 a Menorca. En 2009, varen ser 36 a Mallorca, 8 a Pitiüses i 4 a Menorca. A Mallorca i a Eivissa, les principals carreteres estan desdoblades.

A l'informe de punts negres a les carreteres de Balears, que va publicar Tràfic en 2008, es senyalen 36 punts a Mallorca (la més perillosa és la Via de Cintura -amb 3 i 4 carrils per banda-) i 14 punts a Eivissa. Menorca no té cap punt negre. Això ho ha dit Tràfic en repetides ocasions. Podem pensar amb millores, però el problema principal dels accidents a Menorca no és la carretera.

Per tant, convé no defugir dels veritables reptes en matèria de seguretat viària: l'excés de velocitat, la falta de vigilància en moments clau (matinades de cap de setmana), la manca d'informació sobre l'estalvi real de temps que es pot guanyar fent avançaments (1 minut?, 2 minuts?, 5 minuts?), etc. Com veim, tot està lligat a qui condueix, no a la via en qüestió.

Un tema tan difícil com són els falliments de persones en accident, es presta a tota casta de reaccions. Algunes passionals, d'altres més interessades per la vessant política. Totes són comprensibles, però com a col·lectivitat, no ens podem moure només per aquesta casta de raonaments.

La velocitat acostuma a ser el factor més important a l'hora de definir la gravetat d'un accident. Aquí les estadístiques sí que són ben clares. El 53 % dels accidents succeeixen a les zones urbanes i el 47 % en carretera. Però el 80 % de les víctimes mortals es produeixen en els accidents de carretera. A major velocitat, major risc de gravetat en cas d'accident. Menorca té ara mateix les carreteres més segures de Balears. I si realment el que ens preocupa són els accidents greus, no ens convé gens una carretera desdoblada, perquè implicaria incrementar la gravetat potencial de qualsevol accident.  

Més enllà de rumors i comentaris de bar, qui vulgui saber realment què proposa el GOB en matèria de carreteres de Menorca, en aquest portal web hi trobarà tota la informació de primera mà. Necessitats de seguretat, aspectes paisatgístics, propostes d'intervenció, calendari d'actuacions, etc. Cal seguir parlant de millores a introduir, però ho hauríem de fer sense perdre el nord.

La Menorca dura? per a quí?

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 10:07
Aquest que precedeix el meu redactat em sembla un article molt assenyat, i adient amb el que és la Menorca real. El desdoblament de la Me-1 només és un tour de force polític, més que de seguretat o de servei ciutadà. A l'estiu totes les carreteres de l'Estat van més plenes, i no per això les desdoblen. I a Menorca hem d'aprendre a tenir paciència i pensar, en tot cas, que per molt que ens haguem d'esperar un dia determinat, la cosa no va més enllà d'una quarentena de quilòmetres, que traduit en temps d'espera pot arribar a ser d'una tercera part del cost del recorregut, és a dir, d'un quart d'hora. I mirat així aleshores cal preguntar-se: per 15 minuts de més o de menys (o sigui, de trigar tres quarts a trigar una hora), val la pena una infraestructura que generarà un impacte ambiental brutal i innecessari, i que incentivarà els conductors a anar més ràpids (a contaminar més i a generar més escombraria en tots els aspectes)? Menorca és una illa, no oblidem. Una illa petita i bonica, on per molt que correm, com a molt al cap d'una hora de viatge ens tornarem a trobar l'obstacle marítim que ens obligarà a fer la volta. I no és milllor més tranquilitat i zero impacte ambiental? Què volem, viure en una zona industrial sense el beneficis de la indústria? Per a mi, que sóc un menorquí d'adopció de quatre llargs anys de vida i feina a l'illa, i que sé quins obscurs interessos hi ha darrere del (sempre citat pels mateixos)desdoblament, la resposta és no. Només faltaria més ciment cobrint el recorregut de punta a punta d'illa, que sumat al que ja hi ha a la Ronda de Ciutadella (i ara al del inefable dic i al sospitós desviament de Ferreries -calia que un simple desviament fos de tanta envergadura?-), semblaria talment l'illa de l'asfalt. I crec que això, en un paradís com Menorca, no és gens desitjable. Deixem la Menorca verda, natural i tranquila que els que l'estimen han conservat fins ara, i no portem a terme cap desastre ecològic que més que això seria un genocidi de la natura d'aquest petit país enmig del mar.

*Santi Capellera i Rabassó, periodista

Carreteras en Menorca

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 10:51
Estoy totalmente de acuerdo con vuestra opinión. En verano voy con frecuencia a bañarme a Biniancolla, en el tramo de San Luis a dicha cala hay dos tramos uno maxima velocidad 60 y otro 40 que yo respeto, pues me adelantan furgonetas y otros vehiculos como locos. Jamás he visto un policia de tráfico. En Maó pasa lo mismo, incluso en las calles del centro, hay coches que van como locos (para esta ciudad) y nunca hay un policía cercano

A la fi

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 10:53
A la fi algú amb seny que diu les coses ben clares. Estic molt cansada ja del disbarat del desdoblament de la carretera. I si et pronuncies en contra sempre surt algú que et vol fer sentir malament amb el discurs de les morts a la carretera i el desdoblament... La responsabilitat dels accidents també és dels conductors, i en el cas de Menorca és prou clar que els conductors i les animalades que fan (i que cada dia veim, sobretot a l'agost) són els responsables dels accidents. Les carreteres de Menorca són SEGURES!

Lote

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 11:23
La presión para el desdoblamiento será cada vez mayor y va muy relacionado con el dique.

Molt ben article

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 12:17
Ben dit!! Ara estaria be que estigues escrit en Menorqui!! Es Català a Catalunya!!

Un anàlisi impecable!

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 13:14
Aquesta és la millor manera de desmuntar l'argumentació dels qui demanen el desdoblament. Les xifres, i sobre tot el seu anàlisi racional, canten. Encara hi ha gent què relaciona progrés amb més carreteres, més camps de golf, més urbanitzacions, més dic, mes, més, més. Però no s'aturen a pensar que tot això té contrapartides molt greus en consum de territori, en despesa pública (es a dir, amb els nostres imposts), en saturació, contaminació, etc. Menorca necessita més i millors infraestructures, però dimensionades a la realitat del territori i de la gent que l'habita, no només del que està de pas. Fins ara les grans inversions a nivell d'infraestructures (aeroport, dic) s'han fet (des de l'Estat) pensant més amb el visitant que amb el resident. No trobau que ja és hora que s'inverteixin els papers? Basta recordar com a exemple que a l'hivern seguim aïllats, sobre tot en quant a transport aeri. De què serveixen les grans terminals dissenyades per acollir a dos o tres milions de visitant anuals si els illencs a l'hivern no podem sortir en voler?
Per cert, l'escrit anterior està escrit en un perfecte català. Només manquen uns quants accents.
Salutacions.

carreteres

Posted by Anonymous User at 2010-08-26 20:54
NO al desdoblaament i SI a un mijor transport públic més barato i amb més horaris. Que feria que la gent que no vol conduir agefe el cocho.

Mani.

la carretera i els conductors

Posted by Anonymous User at 2010-08-27 12:36
Amigos del GOB, no menospreciéis la inobservancia de la distancia de seguridad como causa de accidentes. Esta grave infracción es constante en las carreteras de Menorca (en realidad, de toda España). Quienes, como quien esto escribe, han conducido miles de kilómetros por carreteras centroeuropeas, se asombran y se espantan (¡ya no!) cuando al respetar la distancia (mitad de lo que marca el velocímetro)ven, una y otra vez, que les adelanta temerariamente y "se mete"en el espacio respetado otro vehículo cuyo conductor, por lo general, hace el insultante y obsceno gesto del dedo índice de la mano derecha levantado. ¿Qué se enseña en las autoescuelas hispanas?.

carretera mes grossa ?

Posted by Anonymous User at 2010-08-27 13:45
Moltes gràcies per aquest article tant clar, objectiu i realista.

desdoblamiento

Posted by Anonymous User at 2010-08-29 17:41
Estoy totalmente de acuerdo con el periodista que reflexiona sobre la dimension de Menorca y el impacto que supondria desdoblar. Yo tambien soy Menorquina de adopcion y no comprendo que muchos menorquines tengan este afan por crecer, destruir, agrnadar.... ahora estamos pagando las copnsecuencias de haber desmesurado instalaciones turisticas (restaurantes, hoteles, amarres, aeropuerto, dique, apartamentos....)y queremos mas, seguimos pensando en que la crisis pasara y volveremos a seguir con la dinamica megalomaniaca. Ferreries es otro ejemplo. Siento que quizas no guste mi comentario pero no comprendo esta macro-obra en un pueblo de 3500 habitantes, donde quizas se deberia haber optado por soluciones mas simples. Si cada vez que se habla de hacer y hacer, se reflexionara un poco mas sobre las consecuencias que eso trae, otro gallo cantaria

desdoblament insular??

Posted by Anonymous User at 2010-08-30 10:05
Blog GOB:
Moltes gracies a la gent del GOB, per la feina realitzada en la cerca i redacció de refutacions racionals i clares al pretext de progrés anomenat desdoblament. Espero que ens serveixi per obrir els ulls a tots i totes i especialment a aquells als quals deleguem les nostres responsabilitats politiques (i perquè no també futur de la nostra illa i dels nostres fills, encara que soni a topic així es com ho sento realment).
Al mateix temps afegir a aquest raonaments la discussió de a quin model de mobilitat volem anar, així com la qüestió merament d'espai i aparcament. Es a dir doble infraestructura permet un doble parc automobilístic, cal doncs desdoblar també els aparcaments i vials urbans? (en tots els pobles però també en les platges!!)

Posats a fer política amb despropòsits, directament proposaria un desdoblament territorial i així tots contents. Quantes hectàrees podríem colonitzar (perdó vull dir dotar) d'especulació( vull dir de progrés)....

Ja tenim eslògan: "DESDOBLAMENT INSULAR JA!!"

Alex

La carretera i els conductors

Posted by Anonymous User at 2010-08-30 13:53
Jo vaig estar 16 dies durant l'agost per la vostra preciosa illa i m'agradaria comentar, en referència a la conducció, que vaig ser testimoni com a conductora d'avançaments perillosos en diferents moments i llocs. Fins i tot em van avançar en una continua com si fos la cosa més natural del món.
Hi ha conductors que tenen molta pressa per arribar a les rontondes i haver de parar allà. Menorca és una illa per a gaudir-la també tot conduint de manera raonable, el paisatge i la tranquil·litat que es respira no te preu.
Carme - Barcelona

conductors britanics

Posted by Anonymous User at 2010-09-05 18:24
Crec que una mesura molt barata i que evitaria uns quants accidents, seria la de pintar fletxes al terra,indicant el carril correcte, a la sortida de tots els llocs turístics, ja que moltes vegades la confusió dels conductors de llocs on es condueix per l'esquerra es causa d'accidents greus.