Una crisi menorquina?

last modified 2011-01-26 20:33
Una crisi menorquina?

La natura de Menorca ha estat i és bàsica per a l'activitat turística.

La crisi que estem vivint a Europa, juntament amb Amèrica del Nord i altres zones comercialment relacionades, és una de les més grans, sinó la que més, d'ençà la gran depressió de 1929. Així ho asseguren els analistes destacats.

És bo recordar-ho, perquè de la lectura -i de l'oïda- d’algunes informacions locals, sovint es pot desprendre que només Menorca està en crisi. Saber l'abast d'aquesta mancabada econòmica que afecta tot el món occidental, i especialment no oblidar-ne les causes que l'han originada, són qüestions clau. Molt útils per poder valorar correctament les propostes que, de tant en tant, es senten comentar per part d'alguns empresaris, càrrecs públics o tertulians en general.

Efectivament, el trasbals de l’economia que hem conegut els darrers temps és gairebé mundial. I Menorca en rep les conseqüències, perquè és un territori relacionat amb la resta del món. Per tant, els que vénen repetint que la frenada de l’economia ve derivada de característiques específiques d'aquesta illa, o no hi coneixen la dimensió internacional del problema o -opció més probable- pretenen aprofitar l'escenari per altres intencions manco confessables.

Una de les teories que es repeteix des de determinades tribunes és que Menorca està en crisi degut a una excessiva protecció territorial. D'acord amb aquesta reflexió, cal disminuir les regulacions existents en la matèria, per tal de facilitar la iniciativa empresarial sense traves ni condicionants.

S'aprofiten així dos fets certs i que estan socialment molt acceptats (tenim vicissituds econòmiques i l'administració pública és farragosa) per intentar conduir el raonament cap a finalitats que no s'hi dedueixen de manera lògica (hem de reduir la protecció territorial).

Perquè és cert que l’activitat turística està –de moment- aguantant millor la crisi que els altres sectors econòmics, i que Menorca, en tenir una economia manco depenent del turisme que les illes germanes, no hi pot treure tant el profit del major dinamisme proporcional que ara s’hi dóna.

Però també cal dir que Menorca és l’illa més ben valorada pels turistes. Efectivament, és la més puntuada en entorn mediambiental, oferta complementària i serveis públics, i la segona en allotjament. El potencial competitiu, per tant, sembla clar, i la major diferència es troba, precisament, en la bona conservació de l’entorn. Per això, no s’entén que la recepta per sortir de la crisi pretengui basar-se en afeblir els punts forts que ara tenim.

I la veritat és que dir que podrem superar la sotragada si facilitam que es pugui construir més -quan tenim habitatges construïts i edificacions a mig fer per molts anys- resulta difícil de comprendre.

Als qui defensen que la simple major llibertat dels mercats durà bones conseqüències, cal recordar-los que tota la problemàtica econòmica que estem passant, s'ha originat justament perquè l'administració pública - la d'Estats Units, on tot comença- no va fer la feina que tenia encomanada.

Les tesis de no intervenció que es van implantar en l'època Reagan van eliminar moltes condicions als mercats financers, que van acabar concedint tal nivell de crèdits sense garanties (com més crèdits concedien, més comissions ingressaven), que quan va petar la bombolla, tot el mon bancari internacional estava empastat.

Els suposats experts en avaluar els riscos de donar crèdits (els grans directius, amb sous astronòmics), no van fer bé la seva feina. I això va ser així perquè les autoritats que havien de vetllar perquè no es produïssin aquestes males pràctiques, tampoc van actuar. Si haguessin duit a terme la seva obligació, no s'hagués permès el nivell de crèdits d'alt risc que s'estaven concedint i que posaven en perill l'estabilitat de tot el sistema bancari.

Els mercats són la base de l'economia actual, però sense normes de funcionament, s'acaben primant alguns guanys particulars, fins al punt que els interessos generals es poden veure seriosament malmesos.

Poca gent discutirà que l'administració pública és farragosa. I a l'Estat espanyol ho arriba a ser de forma particular. També en alguns casos resulta excessivament gran -quan es traspassen competències, es conserven estructures que ja no solen servir als ciutadans-.

Si volem resoldre aquests tipus de problemes, els haurem d’afrontar. Però no val jugar a despistar dient que la crisi és menorquina, que és deguda als nivells de conservació ambiental de l’illa i que la sortida és desregular els mercats.

No aclarirem res si seguim cometent els mateixos errors, sense aprendre cap lliçó.

Article "Una crisi menorquina ?"

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 13:00
Molt clar i alliçonador. Enhorabona pels bons col·laboradors. Seguiu, si us plau, desventllant consciències... Gràcies.

Crisis menorquina ?

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 14:02
Crec molt acertat el comentari, sobretot per clarificar de avont ve la crisis i quin es el misatge que alguns volen traslladar a la ciutadania.

un visitant períodic de l'illa...

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 14:26
Estem en una crisi generada pel capitalisme, i no és nou com diu l'article, però si que es percep més. Si no canviem a un sistema on hi hagi igualtat social, tindrem crisis cícliques inherents al sistema capitalista; i això no és gens bo ni... per al poble ni per al medi ambient. Com molt bé diu l'article, a Menorca la protecció del medi ambient no és un impediment per l'economia, al contrari és un valor afegit molt important per atreure turisme sostenible i de qualitat. Les grans empreses i els interessos privats no van gens bé per Menorca, al contrari, la destrueixen.
Tant per Menorca com per al món, cal apostar per un model ecologista i d'arrel socialista!

Cisi en Menorca

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 18:22
Por el turista es un problema tambien el costo de los trarnsportes.Por ejemplo ,yo,por
venir en Marzo en Menorca y la vuelta en May,
ida y vuelta de Milan en Barcelona he pagado
90 euro (SIN descuento) y Barcelona - Mahon 95 euro (CON descuento !!!!!)

Publicación en prensa

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 18:45
Tendríais que publiar este artículo en todos los medios de comunicación posibles, no sólo en los de Menorca si no también en resto de las Baleares. Dice MUY CLARAMENTE la verdad.

Muchos valores, algunos defectos

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 20:20
No hay que dudar que Menorca tiene muchisimos valores, pero tambien algun defecto mejorable para la mayoria de sus visitantes que proceden de la Peninsula.

Para traducir este mensaje al castellano he tenido que buscarlo entre los idiomas Afrikaans, Serbio y Coreano, no facilita la imagen a esa mayoria de visitantes si queremos atraer mas trabajo para Menorca.

Otro defecto no pequeño es la imposibilidad de pasear por el Paseo Maritimo de Mahon ya que los restaurantes se han adueñado de la acera, nadie hace nada por arreglarlo y eso que es el punto mas visitado de la ciudad.

crisis menorquina

Posted by Anonymous User at 2011-01-26 21:42
Moltes gràcies per posar en bones paraules el que molts pensem. S'ha de fer màxima difusió.

Diversificació

Posted by Anonymous User at 2011-01-27 00:31
Parlant de crisis global i locals... al final del que es tracta es d'una crisi sistémica i de vulnerabilitat del sistema. Vull dir si tota la economia gira al voltant d'un sol factor quan aquest falla per algún motiu es destructura tot el sistema. No cal explicar que aixó es el que ha passat a nivell global i que per tant pot arribar a pasar també a altres escales. La diversitat es un punt fort en tot sisitema (de fet es dona en els ecosistemes com un mecanisme de supervivencia del mateix) i es un dels punts forts que pot aportar Menorca.
Per alta banda em resulta curiós que siguem capaços de queixarnos de la invasió del espai public del port per part de terrasses i no per part dels cotxes (aparcaments, carrega/descarrega, circulació continuada,....)
Endevant amb aquests articles tan engrescadors.
Alex

Feina de tots

Posted by Anonymous User at 2011-01-27 11:29
La situació actual de crisis tindria que servir per replantejar-nos un nou model i recuperar velles costums, analitzar les relacions economia–natura –societat, reflexionar sobre el model que actualment tenim i el que volem . El cert és que a Menorca tenim moltes incoherències. No tenim un comportament socialment responsable.
Si sabem com donar les passes cap a un model energètic mes sostenible, com reduir el nostre consum de recursos naturals, com ordenar les ciutats, com aconseguir una industria neta,com treballar amb una agricultura ecològica, com afavorir consums col•lectius enfront dels individuals, com reforçar els serveis públics, com desenvolupar mecanismes de cooperació econòmica i social, com avançar en una regulació més equitativa i sostenible del comerç i les finances, com destacar les oportunitats que ens ofereixen els espais naturals protegits. Si sabem que el medi-ambient pot convertir-se en una oportunitat per sortir de la crisis i generar llocs de feina de qualitat i de un alt valor afegit. Per què no ho fem? Com és que som tant inconscients? Com podem donar la culpa al PTI? I jo em pregunto:Tenim tots el menorquins el sentiment d’orgull per interpretar i compartir els valors del propi patrimoni amb els visitants? O la societat menorquina ,com crec que passa, està dividida i no establim accions conjuntes per perpetuar el patrimoni cultural històric i natural de Menorca que realment és el que donarà feina i dignitat.

menorca

Posted by Anonymous User at 2011-01-28 10:48
Molt bona explicació, com sempre teniu tota la raó pero hi ha molta gent que es deixa endur per les paraules d'alguns politics que ens fan creure que s´ha de modificar el PTI per no seguir estancats i no progressar, quan es exactament el contrari, hem de mantenir la nostra illa sense fer-la mal be, amb la natura que la identifica i la qual estimem aixi tots el menorquins.