El bosc del PTI i els arbres de la bodega

last modified 2010-02-25 12:55
El bosc del PTI i els arbres de la bodega

Vista aèria d'Eivissa

Hi ha crisi econòmica a Menorca, a França, a Alemanya i a Estats Units. A Gran Bretanya rescaten bancs. A Islàndia s'han enfonsat. A Grècia l'està apuntalant la Unió Europea...

A primera vista, la crisi sembla un problema internacional, derivat de la manca de control dels mercats financers. Però, com haureu pogut saber, gràcies a algunes notícies locals i a les profundes reflexions de determinats articulistes i tertulians, a Menorca la crisi econòmica és culpa del Pla Territorial Insular (PTI), que "protegeix massa".

Qualcú ha dit que tenim una cultura política que tendeix a basar-se en temes simples. Importa el titular, i no el contingut de la notícia. Un terreny idoni per a la demagògia. O per a l'anàlisi superficial que desvia l'atenció de les qüestions importants i dificulta la trobada de solucions.

És molt cert que les administracions són molt lentes. Però ho són a Menorca i a tot arreu. Això no té res a veure amb el PTI, sinó amb un problema d'eficàcia i d'eficiència en el funcionament públic.

És molt cert que els tràmits per dur endavant projectes són llargs i laberíntics. I que s'han de demanar informes a molts de departaments. Però és una realitat que afecta igual a Menorca que a fora.

I és que aquestes qüestions no tenen res a veure amb el Pla Territorial de Menorca, sinó amb l'aplicació de normatives europees, estatals o autonòmiques. Ha de complir la legislació de seguretat laboral tant un pescador de Fornells com un fuster d'Astúries. Ha de minimitzar les barreres arquitectòniques tant un bar des Migjorn com un museu de Barcelona. Ha de valorar l'impacte ambiental tant un celler de La Rioja com una bodega d'Alaior.

El que sí que fa el PTI de Menorca és protegir el camp de la parcel·lació per fer-hi habitatges residencials. No impedeix construir-hi edificis lligats a l'explotació agrària, sinó els habitatges. Precisament per evitar el que ha passat a Mallorca i a Eivissa (i a tot el litoral peninsular). Són exemples ben propers, on el sector immobiliari i les activitats especulatives (comprar a preu de rústic i vendre a preu d'urbà) estan arrasant els paisatges i eliminant els pagesos.

Aquests interessos especulatius són els que més ganes tenen de fer confondre la complexitat administrativa oficial amb la norma de protecció territorial. Si desprestigien el PTI, el camp de Menorca serà per al ciment, no per a la vinya.

Rere els arbres que ens volen fer veure que han impedit construir una bodega, no hi ha el bosc del PTI. Hi ha el bosc dels doblers negres, dels bitllets de 500, dels que més han fet per provocar la crisi econòmica que ara ens afecta.