Les algues, sensibles indicadors de la qualitat de l'aigua

last modified 2009-08-24 09:58
Les algues, sensibles indicadors de la qualitat de l'aigua

Marta Sales explica les particularitats d'algunes de les espècies trobades

L'algòloga Marta Sales va guiar l'excursió de dissabte, dedicada a conèixer les algues del litoral de Menorca. Els participants van recórrer dins l'aigua un tram de costa, descobrint les diverses formes de vida que s'hi troben, especialment d'algues, que es van poder identificar gràcies a les explicacions de l'especialista.

Marta Sales va fer una introducció al desconegut món de les algues, explicant les condicions que requereixen per poder viure, i com petites variacions de llum, onatge, substrat, contaminació i altres factors subtils fan que la composició d'algues pugui variar molt d'una cala a una altra. Va recordar que Menorca conserva alguns dels esculls de posidònia -que és una planta superior i no una alga- més ben conservats de la Mediterrània Occidental. Aquesta planta crea ambients amb una elevada diversitat de tot tipus d'espècies i és fonamental per a la creació i manteniment de les platges i per al manteniment de la pesca. La contaminació, els fondejos incontrolats o la pesca d'arrossegament posen en perill aquest ambient.

Marta Sales està realitzant la tesi doctoral sobre les algues del gènere Cystoseira, que són indicadores de la bona qualitat de l'aigua. Com a exemple va esmentar que a finals del segle XIX Rodríguez Femenias citava tres espècies d'aquestes algues al port de Maó i que actualment no n'hi ha cap. O que una d'aquestes espècies, en tot l'Estat, només la podem trobar al Port de Fornells.