Vinjolites respectades per constructors

last modified 2008-07-24 10:32

Des del GOB volem agrair la col·laboració desinteressada que ha tingut l'empresa Construcciones Guarino y Camacho S.L. amb uns nius de vinjolita instal·lats a la façana d'una casa en obres a Mercadal.

Els obrers estaven realitzant la demolició de l'edifici, quan es van adonar que a la façana de la casa hi havia sis nius de vinjolita (Delichon urbica). No sabien com havien d'actuar, així que van decidir trucar al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB. Se'ls va plantejar de posposar la intervenció a la façana fins que els pollets poguessin deixar el niu, ja que si es produïa qualsevol canvi en els nius, aquests podien set abandonats pels seus pares. L'empresa va col·laborar en tot moment i a dia d'avui els nius estan buits i els pollets han marxat de casa per conèixer món.

Aquests animals són aus migratòries estivals de la família dels passeriformes i del gènere Hirundinidae.  Tenen una mida d'uns 13 cm i habiten en gran varietat de llocs, tot i que solen freqüentar generalment els nuclis urbans habitats per l'home. Els podem distingir per la seva taca blanca damunt la cua (en forma de forquilla) fins a l'alçada de les zones lumbars. La parella participa en la construcció dels seus nius, que fan amb molta paciència amb fang recollit de molts llocs, que van afegint en successives capes fins a formar un niu en forma de copa i d'entrada molt petita perquè altres ocells no el puguin invadir. S'alimenten d'insectes, que normalment atrapen al vol, i solen viure i niar en colònies, ja que són animals socials.

Gràcies a aquesta empresa i els seus treballadors per aquesta bona predisposició. Una vegada més es demostra que l'activitat humana pot ser compatible amb la conservació i el respecte cap a les espècies que conviuen amb noltros.