O la carretera orbital o els talaiots

last modified 2010-05-24 10:39
O la carretera orbital o els talaiots

Un dels tres talaiots de Sa Cudia Cremada.

Es perdran dos talaiots, un recinte de taula, un hipogeu, una murada ciclòpia, així com diversos elements etnològics, si s'arriba a materialitzar la nova carretera que s'ha previst a Maó (coneguda com orbital) per enllaçar la via de l'hospital amb la carretera de Sant Climent.

El Pla de Carreteres de Menorca es troba actualment en exposició pública. Una de les actuacions que manté, malgrat que ja ha estat motiu de repetides polèmiques, es la pretensió d'esmitjar el quadrant de Llucmaçanes amb una nova carretera, que sortiria de l'actual variant de l'hospital i acabaria al creuer del Camí de na Ferranda. Però la seva viabilitat, ara es troba més en entredit que mai.

El GOB està estudiant amb detall el nou Pla de Carreteres, al qual presentarà al·legacions. Un dels punts de discussió serà l'anomenada via orbital, que es justifica amb la voluntat de reduir els desplaçaments de vehicles per la Ronda de Maó.

Compartint aquesta necessitat, el GOB discrepa però del traçat que el Pla proposa (plànols 21 i 13.1). En la fase d'Avanç ja es va evidenciar la dificultat de pretendre passar una via sobre la zona de Llucmaçanes. Ara, en l'aprovació inicial, el traçat ha estat lleugerament modificat amb l'objectiu de no afectar la xarxa de camins rurals existents, però segueix trobant problemes seriosos.

Efectivament, amb el darrer traçat proposat, s'entraria en conflicte frontal amb el jaciment arqueològic de Sa Cudia Cremada, que alberga tres talaiots, un recinte de taula, un hipogeu, una cova, una murada ciclòpia, així com diversos elements etnològics com un safareig i una xarxa de canal de rec en pedra. Alguns dels elements esmentats es troben declarats Bé d'Interès Cultural i figuren en els inventaris de patrimoni insular. Tanmateix, sobre el terreny s'aprecien molts altres indicis que fan recomanable una inspecció tècnica per detectar-hi altres valors.

Resulta evident que aquest conjunt cultural no es compatible amb la via prevista, atès que l'afecta en tota l'extensió transversal de reserva de sòl projectada.

Davant les constatades dificultats d'apostar per una via de tant d'abast, el GOB reitera la proposta feta en fase d'Avanç, de buscar un traçat molt més proper a l'actual Ronda, que permeti sortejar el tros que queda entre l'actual via de l'Hospital i el creuer de La Salle, al temps que eviti incompatibilitats com les descrites, així com posteriors efectes perversos indesitjats, com ho és la vocació urbana que agafarien tots els terrenys que quedin entre la nova via i la carretera de Sant Climent.

L'aprovació inicial del Pla General d'Ordenació Urbana de Maó ja va demostrar la possibilitat d'una reserva de sòl a ponent de La Salle. Això permetria una via, de menor dimensió que la prevista a l'actual Pla de Carreteres, però que donaria el servei desitjat de connectar directament la via de l'hospital amb la carretera de Sant Climent i el polígon industrial, així com permetre una tractament pacificat, més propi de carrer, en el darrer tram de la ronda actual.

+ CARRETERES?

Posted by Anonymous User at 2010-05-24 12:03
Voleu dir que hi ha tant d'espai entre l'Hospital i l'aeroport i tant de tràmsit que s'ha de fer una nova carretera? Esper que les restriccions econòmiques ho aturin.

QUE DESASTRE

Posted by Anonymous User at 2010-06-02 11:13
aki solo importa el dinero amigo!

Acabem ja

Posted by Anonymous User at 2010-05-24 13:33
Cal encimentar tota l'illa. Quitrà per tot i llevem-nos els problemes d'una per totes.

URGENTE REACCIONAR YA CON TODO LO QUE NOS INDIGNA

Posted by Anonymous User at 2010-06-02 11:16
que fuerte ehh!! pues como los menorquines de a pie ( esos que nunca dicen nada porque todo esta bien o por miedo al que diran o por una cultura de ser asi...que se yo) no empiecen a levantarse y decir NO a mi me da que esta isla va de mal en peor. El mundo está movido por dinero y si en esta isla tan pequeña donde todos nos conocemos no conseguimos mantener un equilibrio ya estará todo perdido. AMIGOS!! aki aun podemos evitar males peores ¿es que nadie ha mirado a la isla vecina? ¿n o teneis miedo de acabar igual? REACCIONAD!!!

sense sentiments

Posted by Anonymous User at 2010-05-24 19:04
No sé on és la política d'esquerres del CIMe i de "l'amable" senyor Borras. Una "esquerra" sense estima a la seva terra és més perillosa que la pròpia "dreta", que al manco diu les coses clares des del principi. Això és enganar i fer patir als menorquins i menorquines.

OJO PELIGRO ¡¡¡¡¡¡

Posted by Anonymous User at 2010-05-25 00:00
i d´aqui quatre dies tocarà el rebre a es Trepucó. No entenc res......

Pobres monuments Megalítics!!

Posted by Anonymous User at 2010-05-25 08:45
Em deman qui es preocupa pels monuments megalítics a la nostra illa. La Conselleria de Cultura? l'arquèoleg del Consell tal volta?, el regidor de cultura de l'ajuntament de Maó, en aquest cas? el Museu de Menorca? Si algún d'aquests càrregs o Institucions els interessa una mica la defensa dels nostre Patrimoni històric, vull creure que ja en fet les passes pertinents i les al·legacions oportunes devant qui correspón, Perqué, una vegada més, ho paguen els de sempre: els nostre monuments prehistòrics? Dóna la impresió que a l'hora de fer un traçat de carreteres queden totalment ignorats (Ses Talaies de n'Alzina, Montefi etc...) i és més sembla que no s'enteren que des del 1967 estàn protegits per llei i a més inventariats com és el cas que ens ocupa.Ni tan sols se'ls hi havia d'haver passet pel cap un traçat d'aquestes característiques!!

Incongruència

Posted by Anonymous User at 2010-05-27 21:50
La carretera orbital és una bona idea per potenciar la declaració de Menorca com a Patrimoni de la Humanitat...

PERO QUÉ PASA AQUÍ!!

Posted by Anonymous User at 2010-06-02 11:13
Perdonadme pero todo lo que pasa es solo culpa nuestra, de los ciudadanos que permitimos que pase. ASÍ DE CLARA ES LA REALIDAD!
En esta isla nadie dice nunca nada. Todos si y amén. Esta isla está dirigida nada más que por los que tienen dinero. Ellos deciden y el resto a callar. Sinceramente es triste y vergonzoso. La modernidad no pasa por cimentar todo lo posible sino por ofrecer los servicios necesarios y con la mejor calidad y dejar de tirar dinero para cimentar. ¿que será lo próximo cuando todo sea gris?
Están muy bien estos comunicados del GOB pero ¿no podemos hacer algo + efectivo? porque cada vez que leo esto me hierve la sangre y no se si realmente con esto y un par de firmitas en la arravaleta ya es suficiente. REACCIONEMOS MENORQUINES. Basta de esta cultura del "tot està bé" y conformismo y miedo al que dirán. Esta isla se va a quedar llena de unos pocos que se creen con dereho a escoger por el resto. esto ni es democracia ni es nada esto es DESPOTISMO PURO Y DURO. TODO PARA EL PUEBLO pero sin el pueblo. QUE INDIGNANTE: