2010 al Centre de Recuperació

last modified 2011-02-24 09:33
2010 al Centre de Recuperació

Una miloca (Neophron percnopterus) en la seva estada al Centre

Dissabte passat va ser presentada la Memòria del 2010 del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB. L'acte es realitzà a les nostres instal·lacions ubicades a la Pedrera de l'Alzina a Ciutadella.

Durant 2010 han passat per les nostres mans un total de 1.411 animals, dels quals 257 estaven ferits. Els darrers anys aquest nombre d'animals ingressats s'ha mantingut constant, fet que ens demostra que la gent del carrer ja sap on ha d'adreçar-se quan es troba un animal silvestre ferit.

Un 38,5% dels ingressats ha pogut ser retornat amb èxit al seu entorn originari. Aquesta proporció pot semblar baixa, però és molt satisfactòria per a nosaltres, ja que quan un animal arriba a les nostres mans normalment sol trobar-se en unes condicions bastant crítiques.

La resta d'animals atesos han estat tortugues de terra, que ens han arribat arran de les campanyes de sensibilització envers aquesta espècie durant els darrers anys. Menorca disposa d'una de les poblacions més estables de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) de tota Europa i això fa possible que els nostres individus puguin contribuir a la repoblació d'altres zones peninsulars.

Tornant als animals ingressats, entre les principals causes podem trobar la caiguda o destrucció del niu i cries orfes: 58 casos, sobretot d'ocells rapinyaires: 22 mussols (Otus scops), 5 xòrics (Falco tinnunculus) i una òliba (Tyto alba). En segon lloc, la col·lisió amb objectes sense determinar (38 exemplars), on podem trobar tots aquells animals ingressats per lesions, fractures i contusions on no s'ha pogut determinar amb què han impactat.

Però no tot són animalons els que han passat pel nostre centre: 680 persones han visitat les instal·lacions. D'aquestes, 430 han estat alumnes d'educació infantil, primària i secundària i la resta visitants en jornades de portes obertes. Cal destacar que aquest servei d'educació ambiental suposa la principal activitat del Centre. És una eina bàsica per tal de difondre els nostres principals objectius, amb el propòsit de donar a conèixer els valors naturals de Menorca i inculcar actituds positives a favor del medi ambient.