Els illots de Menorca haurien de ser Parc Natural

last modified 2007-10-23 11:01

Aquest passat cap de setmana, el diari La Vanguardia ha inclòs dos reportatges sobre els extraordinaris valors naturals dels illots de Menorca. El GOB creu que les institucions públiques haurien d'iniciar la declaració de Parc Natural dels illots per poder regular els usos i posar en valor aquest patrimoni natural.Les recents investigacions científiques han posat de manifest el gran interès que tenen per a la ciència les particulars relacions entre les sargantanes endèmiques de Menorca i les plantes dels illots. Els descobriments han motivat que el prestigiós naturalista divulgador David Attemboroug hagi preparat un documental per la BBC on es fan comparacions entre Menorca i les Illes Galàpagos. El reportatge d'un diari de tirada estatal confirma altra vegada la destacada vàlua ambiental de les nostres illes petites.


En opinió del GOB, cal aprofitar els edificis sense interès històric de l'illa del Rei per plantejar un Centre d'Interpretació dels illots de Menorca, que ajudi a donar a conèixer l'especial valor natural d'aquests indrets i permeti regular els usos i la pressió humana sobre uns espais que són molt fràgils. Gran part dels illots existents acullen zones de cria d'ocells marins, molts d'ells tenen subespècies de sargantana endèmica i en la seva part submarina són llocs de gran bellesa paisatgística que solen actuar com a zones de reproducció de peixos.

En l'actualitat, la pastura de cabres, la introducció de conills o les visites descontrolades, són amenaces que poden malmetre un legat que hauríem de saber gestionar correctament. La figura de Parc Natural fa compatible el coneixement i la visita a determinats indrets sota criteris que garanteixin la conservació i podria representar un nou atractiu per a Menorca.