El cost de l'aeroport es traslladarà al preu dels vols

last modified 2016-07-19 09:12
El cost de l'aeroport es traslladarà al preu dels vols

La desviació actual entre previsions i realitat ja és del 66 %

La gran ampliació de la terminal de l'aeroport es podria convertir en un greu problema econòmic per a Menorca, tant per als residents com per al turisme. Un projecte de llei (*) preveu traslladar les inversions fetes en infraestructures aeroportuàries a les tarifes de cada aeroport.

Els preus dels bitllets per anar i venir de Menorca podrien experimentar un sonor increment si es materialitza el que preveu el projecte de llei que prepara el Govern Central, Ministeri de Foment, anomenat Projecte de modernització del sistema aeroportuari.

La filosofia del nou text legal és que es pagui en funció del que ha costat construir cada aeroport. I aquí és on Menorca podria tenir problemes, perquè AENA va justificar la gran obra de la terminal en unes previsions totalment inflades, que no s'han complert ni de lluny. Un gran cost a repartir entre molts menys dels que s'havia previst. El que es va vendre com un gran benefici per al turisme es podria convertir en realitat en un gran fre.

Quan al 2003 AENA va fer pública la seva intenció d'ampliar la terminal de Menorca per poder rebre 5 milions de passatgers anuals, el GOB va analitzar el projecte i va veure que les xifres estimades estaven molt exagerades. L'associació va editar el treball Un aeroport per una Menorca sostenible, on s'analitzaven amb detall els errors de pronòstic.

Però la percepció social sol confondre grans obres amb progrés i tampoc es va trobar gaire disposició oficial a analitzar una documentació que era molt voluminosa. De manera que, malgrat les reunions celebrades a tot nivell, l'obra es va adjudicar el juliol de 2004 per més de 52 milions d'euros. Amb les dades que ja hi ha disponibles de 2009, la desviació entre la previsió de moviments de passatgers usada per AENA per justificar l'obra, i la realitat, és del 66%.

Hi ha un 66% manco de passatgers dels prevists, però l'obra s'ha fet íntegrament i tocarà pagar-la amb els usuaris que hi hagi (les aerolínies traslladaran immediatament l'augment de tarifes de l'aeroport sobre el preu dels bitllets).

El GOB temia que l'aeroport fos un problema ambiental si s'orientava a incrementar encara més els moviments en divendres, que saturaven ja molts altres serveis. Però ara s'hi podria afegir un problema econòmic de primer ordre: Els bitllets podrien sortir molt més cars als residents i desincentivar encara més el turisme.

Tant de bo que el cas servís, com a mínim, per aprendre a desconfiar de les grans obres poc justificades, que sempre, inevitablement, acaben beneficiant als mateixos, a costa dels diners que aportem els ciutadans.

(*) http://www.expansion.com/2010/07/07/empresas/transporte/1278536288.html

 

Obras desmesuradas i corruptas?

Posted by Anonymous User at 2010-07-22 11:30
Sempre he pensat que per sota de les obras del aeroport debia haver alguna mena de guany inconfesable. Hem resulta suspitos que a tota hora el aeroport estigui en obras, que si jardineria, que si aparcaments de tot tipus, que si trasllat de restos prehistorics, que si un aeroport nou,...

Que paguin els responsables

Posted by Anonymous User at 2010-07-22 11:36
Estaria bé que es demanessin responsabilitats: de qui va ser la gran idea d'aquesta ampliació desmesurada?
Però, com sempre, pagaran justs per pecadors.

I els ports?

Posted by Anonymous User at 2010-07-23 14:49
Com aquesta idea del Ministeri es traslladi també als ports (alerta, perque les arques públiques estan ben buides) i els usuaris hagin de pagar tot allò que s'ha invertit en infraestructures, els barcos que operin a Ciutadella hauran de pagar un pastón.

Ja veurem després si hem guanyat competitivitat o no.

Que no havien d'abaixar les taxes?

Posted by Anonymous User at 2010-07-25 16:46
Fa pocs mesos que el ministre Pepiño Blanco era aclamat en prometre una davallada de taxes gràcies al retall de sou dels malvats controladors. No deia que aquest estalvi, de 200 milions d'euros, és la xocolata del lloro en els 13.000 milions de deute d'Aena, ni que la repercussió en les taxes és de menys d'un euro per passatger.

Aquella davallada de taxes no s'ha produït, i ara ja anuncien una pujada per afrontar la causa real de l'endeutament: les inversions incomprensibles.

Incomprensibles? Qui s'ha forrat amb aquelles inversions? Les grans constructores, com el Grupo San José. Qui estava fa un any al consell d'administració de San José i avui és president d'Aena? Juan Ignacio Lema.

I ara, de nou amb la cortina de fum dels malvats controladors, acaben d'aprovar la privatització a trossos d'Aena. Qui es repartirà el botí del saqueig aquesta vegada? S'admeten apostes. De moment Ferrovial ja s'hi ha mostrat interessada.

tasas

Posted by Anonymous User at 2010-08-17 10:43
Los aeropuertos deben informar a los usuarios sobre sus principales proyectos de infraestructura, ya
que éstos tienen un impacto significativo en el nivel de las tasas aeroportuarias. Esta información se
facilitará para poder controlar los costes de la infraestructura y ofrecer instalaciones adecuadas y
rentables en los aeropuertos en cuestión.
Resolución legislativa del Parlamento Europeo, de 15 de enero de 2008, sobre la propuesta
de Directiva del Parlamento Europeo y del Consejo relativa a las tasas aeroportuarias
(COM(2006) 0820 — C6-0056/2007 — 2007/0013(COD))
(2009/C 41 E/17)