Conclou amb èxit el seminari d'agricultura

last modified 2010-02-22 12:03
Conclou amb èxit el seminari d'agricultura

Colón explicant l'experiència de la Cooperativa La Fageda

Dissabte passat va finalitzar el Seminari Agricultura i Medi Ambient, marcat per la bona participació de la gent del camp. En total, han passat per alguna de les tres jornades 105 persones.

El seminari ha comptat amb nou experiències, tant de Menorca com de fora de l'illa, que cerquen la viabilitat econòmica del sector agrari treballant en la diferenciació del producte i donant-li valor afegit.

És el cas, per exemple, d'en Biel Torrens, que ens explicà com els pagesos s'han ajuntat per a participar en la comercialització dels seus productes ecològics al mercat de Santa Maria. En Carlos Rodríguez explicà com una reconversió obligada de la carnisseria familiar per a no desaparèixer, els ha permès créixer com a “Raza Nostra” comercialitzant carn diferenciada per ser d'animals de raça autòctona. Oriol Costa, de l'empresa Dinamis, féu entrar en joc el sector de l'educació i donà a conèixer la xarxa de productors ecològics i menjadors escolars que fomenta l'economia local. Cristóbal Colón exposà l'experiència de la Cooperativa La Fageda, que a través de l'elaboració de iogurts i d'altres productes làctics, realitza un projecte social per a la inserció de persones amb discapacitats psíquiques.

Les experiències de Menorca també han estat molt interessants. Llorenç Pons ens mostrà les diferents actuacions que realitza a la finca Binibeca Nou per afavorir la fauna cinegètica, sense la necessitat d'alliberar animals. Miquel Truyol ens explicà el projecte europeu Life+Boscos que pretén elaborar unes directrius de planificació forestal per adaptar-se al canvi climàtic. Joan Pons va exposar la seva aposta per elaborar un embotit diferenciat, ecològic i artesanal a la finca Son Olivar de Dalt, i Àlvaro Teixidor, gerent de la Cooperativa Econura, va explicar la posada en marxa i els objectius de futur d'aquest projecte conjunt de 27 productors ecològics de l'illa.

Finalment, s'explicà el projecte de custòdia del territori en l'àmbit agrari “Sembrant Custòdia”, en el qual s'emmarca la realització d'aquestes jornades, que rep el suport de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració del Govern Balear i el Consell Insular de Menorca.

El seminari va concloure amb el sorteig d'una panera de productes de finques amb acord de custòdia i un dinar amb tots els participants.