Polítiques basades en la majoria

last modified 2011-11-21 09:52
Polítiques basades en la majoria

Actualment, la gent segueix amb més interès les decisions polítiques.

Quan una determinada formació política aconsegueix una majoria absoluta, acostuma a sentir-se legitimada per dur endavant les seves idees, atès que la majoria de gent l'ha votada. Però tal i com van les coses actualment, convé fer un parell de precisions per no confondre legalitat amb realitat.

El sistema electoral és ara el mateix que abans i les majories s'aconsegueixen de la mateixa manera. Són tant vàlides ara com ho eren abans. Però el context social no és el mateix. Els anys recents en què l'economia estava embogida pel consum, quan els crèdits es donaven sense petició prèvia (quanta gent rebia escrits del seus bancs dient que li havien concedit un crèdit sense haver-lo demanat?), quan construíem molts més edificis dels realment necessaris... Quan, en definitiva, qui més qui manco la campava sense massa problemes, l'atenció cap a les polítiques que executaven les institucions tenia pocs seguidors, i això donava més mànega ample als elegits.

Avui les coses són ben diferents. El miratge del creixement constant del capitalisme teòric s'ha topat amb algunes limitacions del món real. Ara, ja no hi ha tanta gent entretinguda amb el consumisme. I les retallades pressupostàries que ja es fan o que es veuen venir, sacsegen la gent de la seva butaca.

De cop i volta, la gent comença a interessar-se per saber les decisions que es prenen als centres del poder públic o del poder privat. Perquè ha crescut la consciència i s'ha fet evident que aquestes decisions acaben afectant tothom. I també perquè els casos de descrèdit oficial s'han repetit massa vegades.

Precisament un dels temes més qüestionats és el de la representació democràtica sortida de l'actual sistema electoral, la qual cosa ens retorna a les majories que comentàvem al principi de l'escrit. Per exemple, l'actual equip que dirigeix el Govern Balear va sortir elegit amb més del 46 % dels vots emesos, la qual cosa li ha permès una àmplia majoria absoluta en el Parlament. Però si aprofundim una mica en els números, potser matisarem el punt de vista.

La participació en les votacions de les passades eleccions autonòmiques va ser de devers el 60 %. Si aplicam el 46 % al 60 %, veurem que l'actual majoria absoluta al Parlament balear representa en realitat el 28 % de l'opinió expressada per la comunitat humana que pot votar a les Balears. O dit d'una altra manera, un 72 % de la població no va votar l'opció que va guanyar.

No són dades estranyes en el sistema electoral vigent (als USA s'elegeix el govern amb una abstenció encara molt més alta). Però, com dèiem, el context social ha canviat per mor de la crisi. I de fet, dins el propi equip guanyador s'hi troben polítics amb amplitud d'anàlisi com per tenir-ho molt present. Saben que no poden radicalitzar l'aplicació de les seves idees, perquè hi ha una alta probabilitat de resposta social a la contra. Uns anys abans, això ja era matemàticament possible, però és que, avui, és sociològicament molt probable. Governar avui, és un exercici més incert.

Per això, quan alguns responsables públics anuncien que ha començat una etapa on es dirà "sí a tot" (referint-se als projectes d'intervenció territorial que presenti la iniciativa privada) cal pensar que es tracta del sector governant més propens a creure que ho tenen tot legitimat pel resultat de les urnes. Perquè no és difícil preveure que aquest missatge tan dràstic provocarà el ressorgiment de projectes que resultaran força polèmics, que havien estat precisament arraconats pel nul interès social que presenten.

En un territori petit, tan pròxim al ciutadà com és aquesta illa, les intervencions que s'hi facin han d'estar com a mínim meditades i valorades. A Menorca la gent hi habita des de fa milers d'anys i el funcionament de la major part dels seus ecosistemes tenen la variant humana incorporada. Per tant, es poden fer moltes coses. Però no totes les que la cobdícia humana i particular vulgui plantejar.

Abans d'anar dient que sí a tot, farien bé aquests representants públics en tenir present que, actualment, molta més gent que la de costum, està pendent d'observar i analitzar les seves decisions. No deixa de ser una paradoxa. La política, per criticada, ha acabat tenint més seguidors.

economia per una petita illa

Posted by Anonymous User at 2011-11-21 12:11

No soc una experta en economia, sols observo l’entorn i penso que la clau per a Menorca es diversificar la economia.
Algunes idees que no son meves i que ja s’estan endegant son:

La agricultura i la ramaderia ecològiques, somio amb tota un illa amb cultius i remats amb denominació d’ originen , d’acord tothom en no acceptar transgènics, en controlar els adobs etc.etc. es podria exportar productes en petites quantitats i molt sofisticats , es podria subministrar a restaurants, escoles , com a valor afegit i salut per a totes les persones residents i visitants.

Potenciar turismes alternatius per amants de l’art ( com Taller Xalubinia que organitza cursos internacionals i porta a mestres i alumnes d’arreu, de la prehistòria ( com els arqueòlegs que mostren itineraris) , De la natura ( camí de cavalls, etc. ) , del busseig i altres esports vinculats a la mar ( vela, surf…) , dels cavalls ( hi ha diverses persones preparades i amb de recursos disposades a començar coses), del ciclisme,( això està en marxa per una persona com Arturo Sintes) una bona part d’aquestes iniciatives estan donant resultats però caldria potenciar i ajudar a les persones que estan fen feina en aquests aspectes.

Com a Menorca, sí viu molt be i amb tranquil•litat, hi ha petits empresaris menorquins que voldrien tornar a casa seva i fer feina des de la illa on –line , però canviar la fiscalitat de la societat d’una comunitat a un altre costa massa doblers .

I moltes coses més , però sempre mantenien aquests espais de pau , claror i netedat.

Cal estar emeten a les noves decisions, però em temo que perdran el temps amb coses petites, com canviar el nom d’una població, canviar la direcció d’un carrer, fer que el que abans era per a vianants ara hi passin cotxes i on hi passaven cotxes ara han tornat sols per a vianants, tot plegat perquè es noti que fan feina . També es dedicaran a donar la culpa als anteriors governs per cada decisió impopular que adoptin i desitjo de tot cor errar-me i que els polítics actuïn amb intel•ligència i diligencia .

Marta Lupresti
Llicenciada en histaria de l’Art
Dra. En belles Arts

Polítiques basades en la majoria

Posted by Anonymous User at 2011-11-21 12:52
Añadiendo ideas al anterior comentario con el que estoy totalmente de acuerdo:
-Energias alternativas ya, hay estudios hechos que no se han tenido en cuenta de lo mucho que ahorrariamos en dinero y contaminacion, aunque de entrada haya que invertir. Pero hay intereses de las empresas energeticas que probablemente paralizan alternativas.
-Turismo de naturaleza dirigido no solo al que puede pagar un hotel rural de 4 estrellas.... Todo el año, potenciar alojamiento en predios, potenciar pequeños hoteles, hostales, pensiones de ciudad, que no requieran grandes infraestructuras, ya tenemos el verano con todo lo demas...
-Reafirmo lo de agricultura y ganaderia ecologica, referentes como denominacion de origen, Menorca tiene un valor añadido.
-Dentro de la diversificacion, innovar, gente joven de nuestra isla muy formada, capacitada para emprender nuevos retos, darles la oportunidad de vivir y trabajar por y para Menorca. Ya esta bien de insistir siempre en lo mismo: turismo masificado, ganaderia intensiva, campos de golf y mas y mas yates, cruceros, crecimientos ilimitados, desdoblamiento de carreteras, urbanizaciones en nuevas zonas, cargarse el PTI, por nombrar algunas cosas.Da pena el inmovilismo y la poca vision que hacia el futuro de Menorca y las generaciones venideras se tiene.
Agotar el patrimonio natural es arruinar nuestro futuro. Trabajar desde el sentido comun, la mesura, el respeto al medio, el consenso y la interdependencia de todos en una isla pequeña como esta, es construirlo. Edurne

alternativa energètica

Posted by Anonymous User at 2011-11-21 22:17
mirau www.somenergia.cat és una cooperativa d'energia neta que ja funciona a Catalunya, a Mallorca ens estam organitzant perquè necessitam 300 socis per poder formar part s'ella, és l'alternatica a Fecsa, Endesa, Gesa...

Alternativa energètica

Posted by Anonymous User at 2011-11-22 13:44

Estic cmpletament d´acord amb s´escrit.Sa majoria de governants confonen majoria absoluta en majoria total,i no ès així.