El GOB demana la restitució de Binigarba

last modified 2008-07-21 09:19
El GOB demana la restitució de Binigarba

L'activitat extractiva ha transformat radicalment el paisatge

El GOB demanarà la restitució del paratge de Binigarba, així com la sanció als responsables de les actuacions realitzades fins ara. L'empresari Valeriano Allès, els enginyers directors del projecte i la propietat de la finca, hauran de respondre per haver duit a terme extraccions d'arena no autoritzades.

Cal agrair la ràpida actuació que, en aquesta ocasió, han tingut les diferents administracions per paralitzar l'activitat de les màquines i camions que durant el dia de dijous i el matí de divendres, van traslladar moltes tones d'arena cap el lloc de Ses Arenetes. La Conselleria d'Indústria del Govern Balear, l'Ajuntament de Ciutadella i la patrulla del Seprona (Guàrdia Civil), han fet la seva feina amb la diligència que cal.

El GOB perseguirà també l'assumpció de responsabilitats de l'anterior responsable d'urbanisme Avel·lí Casasnovas, així com probablement d'algun dels tècnics d'aquell departament, que l'any passat van atorgar una llicència a Binigarba que, sota el subterfugi de millora de terres agrícoles, amagava en realitat una extracció d'arena de més de 400.000 m3. Després de tres mesos llargs d'activitat, el GOB va aconseguir que l'Ajuntament revisàs l'expedient (que inclou moltes deficiències, entre d'altres, la de cobrar 36.000 euros de manco als promotors) i donàs ordre de frenar les obres.

La destrossa ambiental, però, es va dur a terme, i cal demanar la corresponent restitució de la zona, que actualment es troba dins la Xarxa Natura 2000. Les noves extraccions de la passada setmana han vulnerat l'ordre de paralització i es sumen a la llarga llista d'abusos que ha patit aquest indret. El GOB demanarà entrevista amb els responsables municipals per saber el calendari de treball del cas que preveu l'Ajuntament.