Informació per salvar Fornells

last modified 2007-09-19 10:58

Ahir es va fer la tercera excursió de La Ruta dels Dics, en aquesta ocasió pel port de Fornells.Un projecte públic i dos projectes privats amenacen el port del nord de Menorca. La construcció d'un dic que tancaria mitja badia, l'afegit de centenars d'amarraments, una gran actuació de dragat i una operació urbanística a la zona de terra, podrien malmetre irreversiblement aquest paratge.

Per conèixer el detall de cadascuna de les operacions previstes, unes setanta persones van participar ahir a l'excursió, que van monitoritzar membres de l'Associació de Joves de Fornells.

L'activitat va finalitzar a la torre de Fornells, des d'on es va oferir una xerrada sobre els extraordinaris valors naturals submarins que encara conserva el port de Fornells, que inclou espècies úniques en tot l'estat espanyol. Tot el port està declarat Lloc d'Interès Comunitari i forma part de la Xarxa Natura 2000 europea.

Actuacions com la construcció d'un dic o de dragats importants (el projecte del Govern preveu amarraments a zones on just hi ha 80 cms de calat) serien del tot incompatibles amb la conservació d'aquests valors.

En la reivindicació del Pla Insular de la Costa, els col·lectius que impulsen aquesta campanya pretenen que es faci un inventari de les zones més valuoses en l'àmbit marí (com es va fer en terra amb la Llei d'Espais Naturals) i que s'apliqui una visió insular en les actuacions tant portuàries com de turisme nàutic.