Tortugues de Menorca a València

last modified 2010-05-19 12:49
Tortugues de Menorca a València

La tortuga de terra està en perill d'extinció, però no a Menorca

Tres-centes tortugues de terra de Menorca viatgen cap a València per a reforçar la població peninsular. S'han embarcat aquest matí al Port de Ciutadella. El GOB ha fet entrega de les tortugues a la Conselleria de Medi Ambient, perquè les cedeixi al Parc Natural de l'Albufera de València, on s'està portant a terme un programa de reintroducció.

La tortuga mediterrània és una espècie en perill d'extinció. Afortunadament a Menorca manté una població estable. Des de fa anys el GOB va fent campanya perquè les tortugues de terra no es tenguin a les cases com animal domèstic. Aquestes tortugues, que la gent ha portat voluntàriament al GOB, han vingut sent alliberades al medi natural de l'illa.

Actualment la població de Menorca és prou vigorosa com per poder destinar tortugues, procedents sempre de captivitat, a millorar la població global de l'espècie. A l'estat espanyol només hi queda una població natural de tortuga mediterrània, a la Serra de l'Albera (Girona). A diferents indrets del litoral de Catalunya i València s'estan fent reintroduccions de tortuga mediterrània, la finalitat de les quals és reforçar la població total i assegurar el futur de l'espècie. Tant com més poblacions en diferents llocs, més garanties de supervivència té una espècie.

Menorca té l'oportunitat d'ajudar de manera important a la recuperació i protecció d'aquest rèptil en tota la seva àrea de distribució. Vist que la població silvestre de Menorca està en prou bon estat, les tortugues rescatades de captivitat poden contribuir a salvaguardar aquesta espècie fora de l'illa.

Algunes consideracions

Posted by Anonymous User at 2010-05-19 17:25
Una de les causes més importants de mortalitat de tortugues en poblacions com l'Albera és la depredació de postes i individus joves per part de depredadors com la guineu, el senglar o els mustèlids. A Menorca tenim la sort que depredadors n'hi ha relativament pocs, destacant alguns com la marta, fet que provoca que hi hagi una població de tortuga mediterrània prou important. Tanmateix a Menorca la problemàtica que crec més important és l'aïllament de diferents poblacions per causa de les carreteres i d'altres barreres (parets, etc), la qual cosa dificulta l'intercanvi genètic i provoca el debilitament de les diferents subpoblacions..
Caldria cuidar aquesta espècie com un gran bé natural que tenim a la illa.

bravo per les tortugues

Posted by Anonymous User at 2010-05-20 09:13
Felicitacions per la tasca de concienciació i bravo pel supàvit de tortuguetes menorquines que emigren cap a la península per a contribuir a la supervivència de la espècie!!bona notícia en temps de crisi i tot un símbol d' un concepte profund de sostenibilitat!!Gràcies

Gran notícia

Posted by Anonymous User at 2010-05-23 16:35
És una gran notícia es fet de que sa població de tortugues estigui en bona situació a Menorca, així que només podem agraïr una vegada més sa feinada que esteis fent des del GOB!
Una curiositat: acab de veure ses notícies d'Antena3 i han comentat aquesta "exportació" de Tortugues cap es País Valencià, però segons ells, eren mallorquines ses tortugues... xD

has dit antena 3?

Posted by Anonymous User at 2010-05-24 12:30
"no hace falta que digas nada más"

xD

Posted by Anonymous User at 2010-05-28 14:23
jejej sí.. és coneguda sa professionalitat d'aquesta cadena!