Balanç de 2 anys de custòdia del territori

last modified 2009-11-18 13:25
Balanç de 2 anys de custòdia del territori

La trobada omplí la sala de reunions del Moli

La setmana passada vam realitzar una reunió amb propietaris i pagesos de finques en custòdia del territori, on es va fer balanç de les activitats realitzades durant els dos darrers anys en què s'ha anat desenvolupant aquest projecte a Menorca.

L'octubre del 2007, el GOB va iniciar la campanya aplicada a l'àmbit agrari "Conversar per Conservar" amb el suport de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració del Govern Balear i el Consell Insular de Menorca, amb l'objectiu principal d'aconseguir sistemes de gestió agrària que compatibilitzin la viabilitat econòmica de l'activitat amb la conservació dels valors naturals de la finca. Aquest objectiu s'aconsegueix mitjançant la signatura de l'Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles, acord voluntari entre la finca agrària i el GOB, on es pacten una serie de mesures que tenen tant beneficis econòmics i com beneficis ambientals.

A dia d'avui s'han signat 18 acords de custòdia amb finques agràries molt diverses d'arreu de l'illa. Formatge de llet crua de vaca menorquina, oli, fruita, mel, horta, embotits de porc o herbes aromàtiques són alguns dels productes que se'n deriven. Cada acord està adaptat a la producció de la finca, però el que les uneix totes és la gestió responsable que se'n fa. La superfície total de territori en custòdia és de 1.495,12 hectàrees, que representa un 2’13% de la superfície de Menorca.

S'han realitzat 9 jornades de voluntariat agrari. Uns 15 voluntaris han estat els  encarregats de les tasques que s'han dut a terme a diferents finques. Eixermar, collir olives, recuperar els voltants d'un aljub o arranjar una era, han estat algunes de les feines realitzades.

La promoció dels productes ha estat un eix principal del projecte. L'Agrobotiga s'ha convertit en un referent dels productes de custòdia. S'han realitzat 13 tastets públics d'aquests productes, tant al Centre de la Natura com fent-los coincidir amb altres activitats de l'entitat. El programa "A Peu per Menorca" ha dirigit 5 excursions cap a finques amb acord de custòdia, per conèixer la gestió que en fan i promocionar els seus productes. S'ha participat a fires i mercats per donar a conèixer tant les finques com els productes. S'ha creat l'adreça web www.agrobotigamenorca.com, per poder consultar les fitxes de les finques amb acord de custòdia i promocionar la venda directa.

Les activitats d'educació ambiental relacionades amb el projecte han tingut una bona acollida als centres escolars. Prop d'uns 900 alumnes han participat a l'activitat "Visitam un lloc", que es realitza a dues finques amb acord de custòdia, Algendaret Nou i Turmadèn d'es Capità.

Finalment s'han realitzat dues edicions del Seminari d'Agricultura i Medi Ambient portant experiències de Menorca i de fora que compatibilitzin l'activitat agrària amb la conservació dels valors naturals.

Aquests són els principals punts que es van tractar entre els participants.