Dubtes en la reordenació del port de Ciutadella

last modified 2010-11-17 13:31
Dubtes en la reordenació del port de Ciutadella

Els ports s'han d'ordenar amb visió insular.

Ports de Balears ha anunciat la seva intenció de crear devers 130 amarraments nous al port de Ciutadella, en el moment que estigui operatiu el dic de Son Blanc. Al respecte, val la pena exposar algunes consideracions, que de moment sembla que ningú es planteja.

Una de les queixes reiterades que es dóna durant l'estiu és la contaminació de les aigües dels ports i de les cales més tancades, que tenen poca renovació. Això és degut a que la majoria d'embarcacions buiden les seves fosses sèptiques al mar, afectant així la qualitat que esperen trobar els banyistes i els altres usuaris.

Per aquests motius, sorprèn que no s'hagi anunciat al port de Ciutadella cap instal·lació per facilitar la recollida de les aigües brutes de les embarcacions. No és de rebut que es pretengui incrementar el nombre de barques sense preveure sistemes per pal·liar els seus efectes al mar.

D'altra banda, la proposta d'ordenació sembla seguir la lògica de mirar-se el litoral de manera segmentada. És a dir, s'ordena el port de Ciutadella sense tenir en compte altres ordenacions que s'estan fent o es volen fer arreu de l'illa. Quan és evident que les embarcacions que tenguin amarrament al port sortiran d'aquest espai.

L'estiu passat es van superar les 5.000 embarcacions en el litoral de Menorca. I cap representant públic ha dit encara on es pensa posar el sostre per no acabar malmetent els valors naturals i els atractius turístics. Ben al contrari, s'anuncien ampliacions i a Ciutadella i a Maó, com si els ports no estassin relacionats amb la costa.

I l'altre aspecte que tampoc s'ha anunciat és si el sistema de gestió dels nous amarraments serà públic o privat. En aquest sentit, seria bo tenir en compte l'exemple de Maó, on en els darrers anys s'ha incrementat la capacitat nàutica, però els preus derivats de les concessions privades han fet que molts propietaris de petites embarcacions no puguin després sufragar els costos de les noves instal·lacions. A la pràctica, aquesta política està expulsant les barques petites dels ports i provoca una migració cap a zones del litoral encara no ordenades.

rissagues?

Posted by Anonymous User at 2010-11-17 10:41
resulta alucinant que si el principal motiu de fer el dic eren les rissagues, ara es plantegi fer aquests 130 amarraments... que volen? una carnisseria de vaixells?

PIC YA!

Posted by Anonymous User at 2010-11-17 13:25
La presión del mundo de la náutica y de las navieras realmente da miedo. Baleares tiene el 19% de amarres de España. Por comparar, el país Vasco tiene el 4%. Con la nueva ley de Puertos, Baleares contempla la armonización del sistema portuario con la planificación territorial, así como con la preservación del litoral.????
Ya está bien de presionar con las listas!!! Estas listas se reducirían si se eliminaran las peticiones de las personas que ya tienen amarre en otros puertos a nombre de familiares o de empresas o los muchos que no cumplen los requisitos. ¿Cómo puede ser que alguien compre una embarcación sin disponer de un lugar para dejarla? La explicación está en que la administración exige para poder solicitar un amarre la matricula de la embarcación. Esto tendría que servir para evitar la especulación. Pero la realidad… En Catalunya tienen un puerto cada 25 km. Y puedes ver un gran número de amarres vacíos. Comprar amarres resultaba un ejercicio de especulación y me temo que en Menorca quieren seguir con el ejercicio. LA MAYORIA utiliza su barco sólo en verano. Si bien es cierto que no se puede obligar a navegar también es cierto que destruir la costa para el disfrute de tan poco tiempo y de unos pocos es una aberración. Jamás en toda la historia de Menorca las actividades náuticas habían destruido la costa como están haciendo hoy en día. Los depredadores afilan sus uñas en los puertos de la isla. A ver si ponemos el freno, que hasta el momento hemos ido muy acelerados y eso da vértigo.
Ojala el PIC llegue a buen puerto. Gracias GOB

Dique i mes

Posted by Anonymous User at 2010-11-17 14:53
Crec que Ciutadella pateix una mica de la megalomania insular

Megalomania

Posted by Anonymous User at 2010-11-17 17:40
Crec que ha donat sa definició exacte del que passa a Ciutadella. Socialment i políticament s’espai
públic ha quedat "segrestat" per es projecte del Dic. Un projecte que es temps ens demostrarà que ens ha desbordat.