Excursió amb debat per salvar territoris condemnats

last modified 2007-09-19 10:42

Ahir, diumenge 16 de setembre, es van reprendre les excursions del programa A peu per Menorca, amb un itinerari per conèixer les zones de Son Saura i Arenal d'en Castell. Unes 70 persones van participar a l'activitat, que sortia a les 10 hores de la platja de Son Saura.

En creuar la zona dunar per les passarel·les habilitades, es van poder observar els sistemes de captació d'arena instal·lats en el que va ser un dels més grans sistemes dunars de Menorca, que va patir greus alteracions en els anys setanta i vuitanta, i que ara pretén anar recuperant-se.

Per zones de bosc i garriga, es va arribar a l'anomenada Marina de Bellavista que, fent gala del seu nom, ofereix una visió àmplia de les zones dels voltants. Es van poder observar les figures dels grans hotels de la zona, així com l'inici del Parc Natural, que s'estén des d'Addaia fins a Es Grau.

Especialment impactants resulten la gran quantitat de vials que s'han obert a la zona de Coves Noves, cridada a ser un dels creixements turístics més grans que resten a Menorca. La visió d'aquests preparatius de transformació sobre tant de terreny, posaren pròleg a la xerrada que s'oferiria posteriorment a l'ombra dels pins de l'Arenal d'en Castell.L'economista Sergi Marí va explicar la possibilitat d'usar els sistema de subhasta de llicències en zones turístiques per aconseguir uns ingressoss públics de gran magnitud, que es podrien destinar a recuperar territoris que estan administrativament condemnats a ser urbanitzats. En presentar drets consolidats, només podria evitar-se la seva pèrdua mitjançant importants indemnitzacions. Aquest tema, que el GOB ha plantejat recentment en la polèmica del creixement urbanístic que s'està tramitant per Sant Tomàs, va ser objecte d'un interessant debat sobre conservació, turisme i efectes econòmics, entre els participants de l'excursió.

L'itinerari va continuar per la vorera de la costa, on resten encara paisatges de gran bellesa, amb penya-segats considerables i amb una vegetació que mostra signes evidents de la presència de vent fort habitual. L'excursió va acabar on havia començat, a la platja de Son Saura, on una bona part dels excursionistes van aprofitar per refrescar-se en el mar.

A peu per Menorca tindrà la seva pròxima edició el primer diumenge d'octubre.