Bones notícies per als eriçons

last modified 2011-06-17 11:29
Bones notícies per als eriçons

Vista de la rampa de sortida que poden usar els animals que cauen al clot.

Els passos de bestiar del camí de Son Saura ja no són trampes mortals per als eriçons i altres animals. L'habilitació d'unes rampes permet que la fauna que cau a la fossa, pugui tornar a sortir.

Els passos de bestiar, també anomenats passos canadencs, serveixen per controlar els ramats sense necessitat de les habituals barreres. Es composen de vàries barres de ferro separades sobre una fossa, de tal manera que el bestiar no s'atreveix a passar-hi. Resulten útils per camins amb molta circulació de vehicles, però tenen un efecte secundari important: algunes espècies d'animals (eriçons, tortugues, etc) hi cauen esporàdicament, i ja no poden tornar a sortir. De manera que queden condemnats a morir lentament de fam i de sed.

L'octubre de l'any passat, el GOB va demanar al Departament de Carreteres del Consell Insular que s'actuàs per frenar la mortalitat involuntària d'animals que estaven provocant els passos canadencs del camí de Son Saura, al sud de Ciutadella. En un sol pas, s'havien trobat cinc eriçons morts, i altres xifres menors en els altres.

La intervenció que s'ha fet com a resposta a aquesta petició, ha consistir en dotar d'un sistema eficaç de sortida tots els passos d'aquest camí. Des de que es van instal·lar les rampes, no s'ha localitzat cap nou animal presoner.

A Menorca queden encara molts altres passos de bestiar que constitueixen potencials perills mortals per a la fauna silvestre, i el GOB anima a mirar si hi ha animals captius sempre que es passi vora d'una d'aquestes instal·lacions. L'entitat està confeccionant un mapa de passos de bestiar perillosos per a la fauna, en el qual tothom hi pot participar.

Uns dels més perillosos que s'havien detectat, per la densitat d'animals que hi queien, eren precisament els del camí de Son Saura. Per això avui correspon felicitar a la brigada de Carreteres per la seva actuació, que ja permet evitar el patiment de molts animals.

 

Bones noticies, pero cal continuar treballant

Posted by Anonymous User at 2011-06-17 12:02
Crec que no només cal felicitar a la brigada de Carreteres pel treball, ja que si finalment s'han arreglat es segurament gràcies a la Lana, incansable en el seu esforç que ha fet arribar al Consell insular desenes de sol·licituds, així com també a l'associació EriSOS.org que des d'octubre de l'any passat ha treballat també en el tema exigint solucions i encara continuen treballant conjuntament per a que s'arreglin els numerosos passos de bestiar de titularitat privada que continuen a l'illa. Així que si, es una bonísima noticia, però cal continuar treballant per a que ni un sol eriçó ni cap altre petit animal continuï morint a l'illa havent-hi una solució tan senzilla.

Un gran primer pas

Posted by Anonymous User at 2011-06-17 21:53
Estem d'enhorabona tots els amants dels animals, però això es un primer pas, importantissim, però un primer pas.
Cal seguir treballant totes les associacions perque es continuin arreglant els passos canadencs, i els usuaris dels camins hem d'estar alerta per si podem salvar algun animal.

Enhorabona!

Posted by Anonymous User at 2011-06-17 12:36
Great! Enhorabona per la feina. Petites actuacions que justifiquen l'existència del GOB.

Gràcies

Posted by Anonymous User at 2011-06-17 15:08
Gràcies GOB, per la feina constant que feu.

Gràcies per ser-hi, en nom de tots els animals que no ho poden expressar.

Enhorabona

Posted by Anonymous User at 2011-06-17 19:34
i gràcies per la vostra feina

Per fi!!!

Posted by Anonymous User at 2011-06-19 10:46
Un gran pas pels eriçons! Esperem que en un futur pròxim cada pas de bestiar de Menorca no esdevingui una trampa mortal per als animals que hi cauen. Felicitats a tots!! Aleida