El GOB demana tècnics forestals més capacitats

last modified 2008-06-17 10:47
El GOB demana tècnics forestals més capacitats

El puput, depredador natural de les erugues, amenaçat per les fumigacions


El GOB demana al Govern Balear que s'assessori amb tècnics que entenguin el concepte del bosc com ecosistema. Pretendre valorar els efectes de les fumigacions només sobre la qüestió estètica dels alzinars, sense incloure els efectes que s'està causant sobre la fauna silvestre que viu al bosc, demostra una manca molt greu de coneixements de biologia.

El GOB qualifica de molt poc professional la valoració "d'èxit rotund" que fa el Govern de la campanya de fumigació de l'eruga peluda d'aquest any. Els responsables segueixen sense entendre el que és un bosc, i els resultats presentats, reduïts a l'apreciació de color verd o gris dels alzinars, evidència la manca de fonament tècnic del pla estratègic del Govern per a combatre la plaga.

L'entitat ecologista s'ha oposat sempre a les fumigacions amb Diflubenzuron, que és un producte que pot afectar la major part dels insectes que viuen al bosc, i amb ells, els animals insectívors, que són també depredadors de la Lymantria. Amb actuacions com aquestes, s'acabarà afectant la fauna que pot arribar a controlar de manera natural la plaga d'erugues. El GOB demana l'ús de mitjans mecànics i biològics, i les intervencions localitzades i selectives amb productes menys agressius com el Bacillus thuringiensis. Amb actuacions terrestres i selectives ben segur que s'haurien solucionat (amb menor cost) situacions molestes que s'han patit en alguns llocs aquest any.

Com les alzines han fet sempre (cal recordar que la Lymantria es considera una espècie autòctona), els arbres es tornaran a omplir de fulles verdes quan les erugues acabin la seva fase defoliadora (tant si el bosc s'ha fumigat com si no). Convidaríem a la Direcció General de Biodiversitat a posar de nou els mitjans aeris a disposició de la premsa, passades unes setmanes, quan tots els alzinars hagin tornat a la seva normalitat. Una proposta que demostrarà que les imatges que amb tanta vehemència han volgut presentar els tècnics de la Conselleria, no demostren absolutament res respecte als resultats en la lluita contra la Lymantria dispar.

El GOB demana al Conseller de Medi Ambient que compleixi el compromís de desenvolupar un estudi seriós de les conseqüències ambientals de la fumigació d'aquests darrers mesos i analitzar els resultats abans d'anunciar noves actuacions similars en anys venidors. Un estudi que representa una part important del pla d'actuació del Govern per a aquest any i que ha de servir per aclarir realment la solidesa tècnica i l'èxit de les actuacions que s'estan realitzant. Així mateix, l'entitat ecologista demana al màxim responsable de medi ambient de la nostra Comunitat que busqui tècnics que hagin superat la visió del bosc com un simple magatzem de metres cúbics de llenya. Perquè sembla evident que als actuals, els arbres no els deixen veure el bosc.