El GOB celebra la paralització de les excavacions de Binigarba

last modified 2007-11-16 13:39
Després de quasi tres mesos de polèmica, l'Ajuntament de Ciutadella ha decidit paralitzar les obres de Binigarba. El GOB celebra aquesta decisió municipal i espera que l'entrada de Joan Triay a l'àrea de Disciplina Governativa signifiqui un canvi substancial en les dinàmiques que s'han viscut els darrers anys.


En opinió del GOB, la llicència que l'Ajuntament va donar a Binigarba el mes de març no s'ajusta a la llei i per això fa deu dies que va entrar una petició formal de revisió. Aquesta llicència no es podia donar sense comptar abans amb un informe d'impacte ambiental, que no figura en l'expedient. Es tracta d'una deficiència especialment greu, perquè l'Ajuntament n'era conscient. Recordem que l'anterior regidor d'urbanisme, Avel·lí Casasnovas, va demanar informe a la Conselleria de Medi Ambient el mes de gener i, al cap d'un mes i mig, va tornar escriure demanant que la Conselleria no es pronunciàs sobre el cas, perquè l'Ajuntament no ho considerava necessari.

És de lamentar també la confusió pública que s'ha volgut generar aquests darrers dies dient que els promotors tenien l'informe favorable de Medi Ambient. Aquest suposat informe no figura dins l'expedient públic i està signat per l'actual Director General de Recursos Hídrics, Isidre Canyelles, que va assumir el càrrec després de les eleccions de maig. Per tant, mai es pot tractar de l'informe ambiental previ a una llicència que es va atorgar el dia 21 de març.

Les obres de Binigarba s'han volgut disfressar com una operació per millorar terres agrícoles. Però en realitat, l'objectiu principal, que agafa unes proporcions econòmiques desorbitades, ha estat l'extracció d'arena. Cal tenir present que el desmunt plantejat al projecte és de 444.000 m3, i que el m3 d'arena té un preu de 40 euros. Una senzilla multiplicació ofereix uns resultats extraordinaris: 17 milions i mig d'euros. O sigui, 2.900 milions de pessetes. Només hi faltava que també hi hagués equivocacions en la liquidació dels impostos municipals (el GOB va denunciar un error de 36.000 euros a favor dels promotors).

El GOB creu que a Binigarba s'haurà de fer una restitució de les zones agredides que mantenien valors naturals. L'entitat està preparant un dossier complet que es remetrà a la Fiscalia de Balears, en funció de com es resolgui finalment el cas.