La bentonita, denunciada a la Fiscalia de Medi Ambient

last modified 2010-09-16 10:18
La bentonita, denunciada a la Fiscalia de Medi Ambient

El problema ha sorgit en les obres de captació d'aigua de la dessaladora.

El GOB ha enviat un informe a la Fiscalia de Medi Ambient de Balears per demanar que s'actuï contra la mort d'una gran extensió de posidònia a la zona propera a Cala Blanca, a Ciutadella, com a conseqüència de les obres de la dessaladora.

L'entitat estima que entre 6.000 i 10.000 m2 de praderies de posidònia s'han vist afectades per una negligència en les labors de construcció del sistema de captació d'aigua de la planta dessaladora. Malgrat que s'havia previst fer una perforació subterrània per no afectar aquest hàbitat protegit, la realitat és que s'ha provocat un abocament enorme de bentonita, un tipus d'argila viscosa que s'acostuma a usar per consolidar els túnels de perforació.

El Codi Penal preveu penes de presó d'entre dos i cinc anys, multes i inhabilitació professional per l'afectació greu dels sistemes naturals. Els temporals d'hivern podrien ampliar considerablement la zona afectada, perquè la bentonita, en contacte amb l'aigua, manté el seu caràcter viscós i es pot anar desplaçant i cobrint noves àrees marines.

Els fets augmenten la seva gravetat quan es comprova que les autoritzacions amb què comptava aquesta obra estaven condicionades específicament per evitar afectar les praderies submarines. Al mateix temps, també resulta evident que l'empresa responsable de les obres no ha controlat els impactes que es produïen ni ha intentat minimitzar-los (recollint la bentonita espargida), ni tampoc ha aplicat cap pla de seguretat i seguiment ambientals. La posidònia figura com a hàbitat prioritari a nivell comunitari.

Aquesta denúncia per la via penal, se suma a les denúncies administratives que el GOB va enviar fa unes setmanes al Ministeri de Medi Ambient i al Govern de les Illes Balears.

Podeu veure una part de la zona afectada en aquesta filmació.

 

posidonia vulnerable

Posted by Anonymous User at 2010-09-16 15:35
Parece ser que se ha descatalogado la protección de la Posidonia ????
http://www.greenpeace.org/raw/content/espana/reports/100913.pdf

¿Podríais ampliar esta información? Ojala nos tranquilicéis.
Gracias por vuestro trabajo.

La posidònia està protegida

Posted by Anonymous User at 2010-09-21 10:43
El MARM està elaborant el “Llistat d'espècies silvestres en Règim de Protecció Especial” i el “Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades” i entre les mancances més importants detectades hi ha la posidònia oceànica. En aquest sentit, hi ha hagut cert enrenou perquè el Ministeri va decidir obrir un període de participació pública per fer al·legacions a aquests documents, però el termini era molt curt i la convocatòria no es va fer pública a través del BOE, com toca. Ara bé, aquests documents no estan aprovats encara i hi ha diverses entitats que estan fent feina perquè la posidònia sigui inclosa.

Això sí, la posidònia està protegida per una directiva europea i les directives són d'aplicació obligatòria al nostre país “europeu”, tant si el govern espanyol ho especifica com si no.