Arbres d'Algendar, tornar a la fruita de Menorca

last modified 2009-04-16 12:25
Arbres d'Algendar, tornar a la fruita de Menorca

Al barranc d'Algendar creixen els arbres els seus dos primers anys

Ja es pot visitar la web del projecte Arbres d'Algendar, de Càritas de Menorca, amb el catàleg de varietats tradicionals d'arbres fruiters de la nostra illa.

La progressiva desaparició del patrimoni etnobotànic que són les varietats de cultiu tradicionals ha motivat a escala mundial el desenvolupament d'iniciatives destinades a frenar aquest procés que, una vegada ha acabat, ja no és reversible. A Menorca, a finals dels anys 90 es van engegar algunes iniciatives amb aquest objectiu, una de les quals és Arbres d’Algendar. La seva principal finalitat és conservar i recuperar las varietats d’arbres fruiters tradicionals de Menorca.

Per tal d'aconseguir-ho, actua en dues vessants: la creació d’una col·lecció amb totes les varietats als horts de St. Antoni de S’Aranjassa al Barranc d’Algendar, i un viver o centre de producció de plantes joves. La producció que es fa al viver, passa al barranc a créixer durant dos anys, temps després del qual ja es pot posar a la venda (els arbres es poden adquirir a Mestral-971 38 62 79-, durant els mesos d’hivern). El projecte segueix els criteris d'agricultura ecològica -Càritas és membre del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica i de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Menorca-, a més de servir com a taller pre-laboral que, com Mestral, treballa per la inserció social de persones amb risc d’exclusió social.

La web pretén apropar les diferents varietats tradicionals de Menorca al públic en general. En ella, es poden consultar, a través del seu catàleg, algunes de les que s’han anat recuperant, que s'esperam que vagin augmentant en nombre.

Cal esmentar que l’augment d'espècies ha estat possible gràcies a l’ajuda desinteressada de moltes persones, hortofruticultors professionals i aficionats, que han aportat el seu coneixement i el material reproductor de les diferents varietats.