Baldritges petrolejades

last modified 2010-10-15 11:32
Baldritges petrolejades

Una de les baldritges abans de ser alliberada

Les baldritges són unes aus marines que només toquen terra per criar. Viuen a alta mar i és freqüent veure-les seguint els vaixells en les seves travessies. Fan niu a forats de les roques de la costa, on els polls esperen pacientment que els pares els aportin aliment al crepuscle. Un bon dia els pares no tornen al niu, obligant d'aquesta manera als polls que l'abandonin. Una nit la gana els impulsa a emprendre el vol cap a alta mar, dirigint-se cap els reflexes de la llum de la lluna sobre l'aigua. El mal és que n'hi ha que es confonen amb la llum de les nostres poblacions i apareixen desorientades per algun carrer. Cada any el Centre de Recuperació del GOB recull més d'una vintena d'aquestes baldritges perdudes, que són alliberades en el seu ambient.

La preocupació d'enguany és que ens han duit algunes baldritges impregnades de petroli, el que vol dir que han estat en contacte amb algun vessament al mar. Malauradament els vessament de combustibles i olis són encara massa freqüents al mar, i tenen conseqüències nefastes pel medi ambient.

Les nostres baldritges han tingut sort. Després d'un bany amb aigua i sabó, s'han recuperat i han tornat a viatjar pel mar. Però les que no arriben a les nostres mans no tenen possibilitats de netejar-se del petroli, i poden arribar a morir.