Protocol d'actuació amb tortugues marines

last modified 2010-09-15 09:53
Protocol d'actuació amb tortugues marines

Un exemplar de tortuga babaua (Caretta caretta)

Les tortugues marines, com la tortuga babaua o la tortuga verda, són uns animals extraordinaris que habiten les aigües mediterrànies i que poden ser vistes a les costes de Menorca. Les seves poblacions han minvat tant que es troben en perill d'extinció. Entre les causes que han provocat aquesta situació hi ha la pressió humana sobre les zones de nidificació, la interacció amb arts de pesca o la contaminació.

El passat diumenge 12 de setembre el Diari Menorca publicava una notícia sobre uns pescadors que havien "salvat" una tortuga marina quan van sortir a pescar a Fornells. Varen treure-li els plàstics que li envoltaven el coll, i "la metieron en un amplio recipiente con agua y la llevaron hasta el puerto para que la vieran sus familiares".

Aquests pescadors, sense posar en dubte les bones intencions, varen saltar-se els protocols d'actuació i van actuar per compte propi. Per això, cal recordar que les tortugues marines són animals protegits per diferents figures legislatives tant europees com nacionals i cada exemplar és important per evitar que l'espècie desaparegui. En aquests casos, la manipulació de l'animal, cara amunt o cara avall, el temps transcorregut entre l'avistament i l'alliberament, la manca d'un examen mèdic acurat i la manera i el lloc en què es retorna a la mar poden influir en la recuperació amb èxit de la tortuga.

Per tant, davant una situació com la descrita cal avisar ràpidament a la policia local, al SEPRONA o al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB i deixar que els especialistes actuïn.

tortugues

Posted by Anonymous User at 2010-09-15 10:34
Val, si, tot aixó està molt bé, peró també felicitaria al que la va rescatar.
Aquest fets ens ajuden molt.

sort dels privats no especialistes!!!

Posted by Anonymous User at 2010-09-15 11:26
Crec que és un greu error desconfiar dels ciutadans. No m'estranyaria que tot intentant avisar a una de les entitats que anomena la tortuga s'hagués mort abans de trobar-los. Quantes vegades jo mateixa he intentat des d'alguna platja posar-m'hi en contacte per avisar de la presència de gossos a l'aigua, de cotxes aparcats a la sorra (cala Viola) o a la carretera de Cavalleria, de "pescadors" de bogamarins ... i mai no ho he aconseguit que em fessin cas. Gràcies Vidal Solé per haver actuat i així salvat la tortuga. La Terra necessita la col·laboració de tothom.Aquest és l'únic protocol.

Sempre posant obstacles

Posted by Anonymous User at 2010-09-15 12:31
Si van veure que la tortuga estava bé perqué havien de passar tants protocols??? Això és pitjor que l'administració i els seus tràmits eterns. Perqué no us preocupeu més de que la gent no agafi costums com el de tenir animals exòtics a casa, o d'agafar-ne d'autoctons i quedar-se'ls o de que la gent no tirin escombraries al mar??? a més els especialistes quan fan pesca electrica segurament trastornen més a les bésties que no pas tot aixó. A més a més no poseu que la van deixar anar deseguida!!!

Núria Comas

plàstics interns

Posted by Anonymous User at 2010-09-16 08:40
Jo crec que s'ha d'agrair la bona voluntat de la gent que va recollir la tortuga. No tenc cap dubte que van actuar amb bona intenció. Però tots sabem que les tortugues confonen el plàstic amb menjar.

Es possible que, si estava rodejada de plàstic, se n'hagués empassat alguns trossos. El plàstic no el poden pair i moltes vegades se'ls queda enredat als budells. Això un veterinari amb experiència ho pot veure i sap quin tractament s'ha d'aplicar.

plastics

Posted by Anonymous User at 2010-10-04 23:00
Si, un veterinari amb experiencia amb tortugues marines, voleu q m'ho cregui. Està bé q és comenti el q s'ha de fer peró davant totes les atrocitats q es permeten q es facin és rídicul pretendre q es segueixin protocols. No se com va passar xo com a mínim aquesta gent va tenir la decència de no deixar abandonada la tortuga a la seva sort. Però crec q la vostra feina és informar a la gent per evitar q es facin malament les coses i crec q la millor manera seria fent-ho sense senyalar a les persones equivocades. Informeu, informeu de tot el q sapigueu xq la gent sigui conscient i deixeu-vos ja de tantes prohibicions inútils. (Prohibido el paso, Prohibido perros, Prohibido acampar)Prohibit tot fins q el turisme arribi, aleshores si es per fer diners todo vale. Millor ho deixarem aquí

escoltem als qui en saben...

Posted by Anonymous User at 2010-10-14 11:28
Primer de tot, no crec que el GOB digui res dolent dels que varen efectuar el rescat. I segur que estan ben agraïts.
Segon, no confiar en la feina tant dels experts ecologistes com dels demés professionals (veterinaris, etc.) és realment arrogant i carregat d'ignorància.
Tercer, mai m'ha semblat que el GOB prohibeixi, ni útil ni inútilment. Les lleis les marquen altres organismes, el GOB només fa aportacions expertes de temes mediambientals.
I quart: absolutament tots els temes que ens afecten a tots els ciutadans venen marcats per protocols d'actuació. L'anarquía és utopía i no funciona. I si realment volem ajudar al nostre entorn, crec que és imprescindible que seguim unes pautes d'actuació i seguim els consells dels que saben dels temes. Així tenim més probabilitats d'èxit.

Dafne.