Xerrada sobre el conill gegant

last modified 2011-08-15 10:43
Xerrada sobre el conill gegant

Muntatge que mostra la diferència entre el conill actual (a la dreta) i el conill gegant

El conill gegant de Menorca serà el protagonista de la Xerrada a la Fresca del Centre de la Natura, aquest dimarts 16, a les 21 h al Pla de l'Església de Ferreries. El paleontòleg Josep Quintana, qui va descobrir i estudiar aquesta peculiar espècie, parlarà de les diferents faunes insulars que han viscut a Menorca, just abans que l'espècie humana arribés a l'illa.

A Menorca s'han identificat tres faunes insulars: la del pica gegant, entre 14,8 i uns 9 milions d'anys enrere, la del conill gegant, entre 5,3 i 3,5 milions d'anys enrere, i la del Myotragus, entre uns 2 milions d'anys enrere i l'arribada de l'espècie humana, fa uns 4.200 anys. L'única espècie que va conviure amb el conill gegant i que ha sobreviscut fins ara és la sargantana dels illots.

Una peculiaritat de les faunes insulars és que és freqüent que les espècies evolucionin cap a mides inusuals als continents. Les espècies grans tendeixen a tornar petites, com el cas del Myotragus, una espècie de cabreta que no arribava a mig metre d'alçada, o el del conill gegant, que pesava 12 Kg.

Els canvis climàtics i les pujades i baixades del nivell de la mar van fer possible l'arribada a Menorca d'aquestes espècies, que al quedar aïllades van anar evolucionant d'aquesta manera tan espectacular.

El Centre de la Natura de Menorca és un projecte de l'Ajuntament de Ferreries, el Consell Insular de Menorca i el GOB. Es pot visitar de dimarts a dissabte de 10:30 a 13:30 i de 17:30 a 20:30. L'entrada és gratuïta.