Atac massiu a la biodiversitat

last modified 2011-04-15 09:51
Atac massiu a la biodiversitat

Moltes espècies de papallones poden quedar seriosament afectades, no només la de la Lymantria.

La Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear ha decidit fumigar quasi la totalitat dels boscos de Menorca. El GOB lamenta aquesta decisió de polítics i tècnics responsables. Estan prioritzant el populisme per davant dels criteris de protecció de la biodiversitat i els coneixements científics.

Devers 4.000 hectàrees de boscos i barrancs seran fumigades, dues vegades, per combatre l'eruga peluda (Lymantria dispar). S'usaran 25.000 litres de Bacillus thuringensis, un producte que pot afectar totes les espècies d'erugues i papallones que hi ha a l'illa, així com altres ecosistemes fràgils com les zones humides o les basses temporals.

El producte B. thuringensis s'usa habitualment en l'agricultura ecològica, per combatre moltes plagues diferents d'erugues. El problema és que l'actuació anunciada per Menorca no fumigarà els horts, sinó els boscos. El perill de les fumigacions massives és que no es té en compte el conjunt d'espècies que pot afectar, i es podria donar el cas de posar en perill la viabilitat d'altres espècies rares i mal conegudes.

La Lymantria existeix a Menorca des de sempre. Molt abans de que hi hagués els actuals tècnics i polítics a la Conselleria de Medi Ambient. I els alzinars de l'illa no han desaparegut, perquè estan adaptats a resistir aquesta plaga, encara que a determinades zones es produeixi una defoliació molt impactant des del punt de vista estètic, que es recupera al cap d'unes setmanes.

Les fumigacions massives repetides durant anys podrien ser precisament la causa de que la plaga no remeti, a l'haver reduït els enemics naturals. Tot i que el producte actual no és tan nociu com el dimilín, l'experiència ens hauria de servir per abandonar els tractaments massius.

El GOB ha proposat diverses vegades a la Conselleria que inverteixi els seus esforços sobre aquelles zones on la Lymantria pot causar més perjudici a horts, cultius de fruiters o espais urbanitzats. Sobre aquests tipus de terrenys es poden fer controls -i fumigacions- des de terra i afectant només les àrees que interessa. I mentrestant, es poden combatre els repunts de l'eruga amb caixes trampa, que sí que són un mètode totalment selectiu.

Però sembla que no és aquesta la política que es vol seguir. En els pressupostos d'enguany, la Conselleria preveu invertir 400.000 euros en fumigacions aèries (bàsicament damunt alzinars) i només 13.000 euros per totes les altres mesures (trampes de feromona, fumigacions terrestres, caixes niu, etc). Així es comprèn que les mesures alternatives resultin poc efectives. La gestió forestal de Balears hauria de tenir per objectiu el manteniment de la biodiversitat dels boscos, i més en una Reserva de la Biosfera.

Fumigacions

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 10:05
L'eruga peluda els darrers anys s'ha convertit en un problema i no només per a les alzines. Crec que alguna cosa s'hi ha de poder fer.

Matar mosques a canonades

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 10:29
Malgrat l'amenaça que pugui suposar l'eruga peluda.
Crec que les solucions massives són una manera populista d'acabar amb els problemes. Sé d'una regidora de medi ambient que va proposar tallar tots els pollancres per acabar amb l'al·lèrgia (que ella tenia). Són solucions dignes del president Bush.
A més, la pluriferació d'aquest insecte, deu tenir una causa de desequilibri ecològic que potser caldria mirar d'atacar. En el fons és com prendre's una pastilla per la ressaca quan la solució és deixar de veure en excés.
Estem servits!!!

trampes de feromona

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 10:26
Bon dia!

Totalment d'acord! És igual que amb es borns (seria una locura fumigar-enverenar la mar, no?)

Tenc una terrassa amb un centenar de testos, dins Mo. Fa dues primaveres només en vaig trobar una dotzena d'orugues però sa primavera passada fa ser horrorós... van ser centenars!!! cada dia en podia matar 50 o 60 perque me defoliaven una mata, una dotzena de tamarells i una vintena d'oms que tenc sembrats d'esqueixos... Aquets darrers dies de tramontana ja me les ha enviat de nou. També és molt molest perque no puc estendre sa roba a sa terrassa.

Avont puc adquirir trampes de feromona? Quin preu tenen? Hi ha colque cosa econòmica per un particular amb pocs arbrets?

Salut,
Juanmi Pons

G

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 10:43
Renoi.. i com a ciutadans no s'hi pot fer res? No es pot aturar?

Trampes de feromona

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 11:57
Les trampes de feromona només serveixen per capturar les papallones, no les erugues. S'han d'instal·lar cap al mes de juny, i qui dóna la informació de com aconseguir-les és la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear.
Ara, quan les erugues són tan petites, el vent les escampa arreu, i és molt difícil controlar-les. Si l'espai a vigilar és petit, allò millor és fer un control manual.

Biodiversitat

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 11:43
Proposaria gastar els 400.000€ en fer fora els tècnics de la Conselleria. A banda d'encaminar la solució al problema de l'eruga, preservaríem la biodiversitat que ells no defensen a pesar de ser la seva obligació, i reduiriem l'administració de funcionaris dedicats a generar problemes per a justificar el seu propi lloc de feina. A la llarga hi sortim guanyant per tots els costats.

condenada

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 13:36
Cap alzina ha escatada
al manco que es demostrés
però ja l'han condenada
que a qualcú li causa estrès,
gasten una doblerada
ara que sobren doblers
pes bosc hagués valgut més
treure a sa gent aturada
que ses marines xermés

ORUGA PELUDA

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 15:37
podriem fer una especie, d'actuació com ho fan avaaz, i recollir firmes per presentar a la conselleria de media ambient? i dir no ho volem?

fumigaciones

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 16:30
Sin ir más lejos y a lo que tengo cerca.
Vivo en un barranco, y hace años que tengo rudas para que la papallona reina o macaón ponga sus huevos y se reproduzca, es tan emocionante cuando salen las orugas, son tan bonitas y no digamos la crisálida y su consiguiente transformación en mariposa..es tan triste que matemos la biodiversidad a costa de nuestra comodidad y además gastando dinero que hace falta en tantos sitios, que sin comentarios...

I QUI PENSA EN L'ALZINAR

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 18:08
Soc ecologiste i amant de la natura. He viscut a varis llocs i maI havía vist el problema que aquí hi ha amb la eruga peluda. Tant si és o no autòctonA, crec que la oruga està descontrolada.
No és gens normal les defoliacions complertes que pateix l'alzinar a plena primavera. MAY HE VIST ALZINES TANT CASTIGADES COM LES DE MENORCA.... NO FAN FLOR, NO FAN LLAVOR, TENEN MILERS DE RETRETS AL TRONC .... I L'ALZINAR.... EL SOTABOSC ESTÀ CAMBIANT.... APAREIXEN ESPECIES DE SOL DONCS ARA HI ARRIBA LA LLUM...... AIXÒ NO ÉS NORMAL.....
ALGÚ HA PENSAT EN AQUESTA BIODIVERSITAT!!!!


Crec que ara les mesureS son molt desesperades... però son així doncs en el moment inicial no es va deixar actuar. Si s'hagés pogut actuar (fa 6- 7 anys) en el focus inicial.... ara no estariem parlant de limantria.

salut
k

tècnics i polítics

Posted by Anonymous User at 2011-04-15 18:55
No us poseu així amb els tècnics i amb els polítics balears.
Possiblement, actúen d'aquesta manera perquè s'han insuflat una bona braverada del pesticida de les fumigacions que fan (o que han ordenat que facin altres).
En tot cas, si no ho han fet, se'n podrien prendre una bona dosi.

barbarie

Posted by Anonymous User at 2011-04-16 14:16
no conseguiriem res amb una recollida de firmes??

¿EL MUNDO AL REVÉS?

Posted by Anonymous User at 2011-04-16 16:09
No entiendo que cada año en la isla se cree esta polémica entorno al tratamiento contra la Lymantria. Creo que el hecho de ser Reserva de la Biosfera, unido a su carácter insular, hace posible que las actuaciones que realizan los técnicos competentes puedan dar resultados a MEDIO PLAZO (y no me refiero a erradicar, ya que esto es imposible), pero si mantener los niveles de plaga por debajo de los umbrales tolerables... ojalá que Menorca pudira estar al mismo nivel de Lymantria que Eivissa con la procesionaria del pino!! (en esta isla existe la procesionaria pero no es plaga, debido a los trabajos de contención de dicha plaga).

Salut!!!