Embotits que custodien el territori

last modified 2011-03-15 08:54
Embotits que custodien el territori

Tastet d'embotits en arribar a destí.

Un diumenge matí acollidor i sorprenent assolellat (després d’un dissabte plujós i fred), va tenir a bé acompanyar els 140 participants de la darrera excursió del programa A peu per Menorca.

Concentrats a la plaça del poblet de Sant Climent, s’iniciava la caminada a les 10 h, cap el Camí d’Algendar. La primavera guaita ja als camps de l’illa i comencen a esclatar les flors. A la vorera del camí despunten el groc del trèbol femella i el blanc dels alls silvestres. Les caramuixes s’afegeixen a aquesta festa d’olors i colors, que convida els insectes al joc de la pol·linització. Un temps adequat per sortir al camp, però tenint present que moltes espècies inicien ara la seva cria i, per tant, cal vigilar més que mai per no destorbar-les.

Creuant de manera organitzada la carretera general, es va fer aturada a les dues magnifiques navetes de Rafal Rubí, testimoni funerari de l’abundància de pobles antics en aquelles terres. Francesc Carreras va oferir una xerrada sobre el què es sap d’aquests monuments, així com de la toponímia d’alguns indrets de l’itinerari.

De nou en marxa, es va virar cap a ponent pel Camí d’en Kane. La via de l’època británica passa entre masses boscoses, camps de conreu i cases de camp. Les canyafèl·leres, també a punt de flor, s’alcen i observen les dues bandes de les parets. Bestiar de cavalls, bens i vaques, i el vol de corbs i qualque milà, van entretenir els caminants, que en aquesta ocasió recorrien un traçat més llarg i asfaltat de l'habitual.

Finalment, després de trencar el Camí de Loreto, es va tornar creuar la carretera per arribar al lloc de Llumena d'en Sebastià. Aquesta explotació agrària va decidir reconvertir-se fa uns anys per abandonar el monocultiu de la llet. Avui produeix bàsicament carn a partir de diversificar el bestiar amb vaques, porcs i conills.

La finca va signar un acord de custòdia del territori amb el GOB, a partir del qual es pacten una sèrie de mesures amb benefici ambiental i econòmic. El pagès va explicar la seva experiència als assistents, que van poder veure també alguns dels animals i van tastar un dels productes estrella del lloc: els embotits artesans, dels quals es procura fomentar la venda directe a fi de poder obtenir preus més acomodats, tant per al consumidor com per al productor.

Qui va voler va poder adquirir o encomanar embotits. El servei de bus esperava per retornar els participants al punt de sortida, després d'haver conegut una manera més de mantenir gestionat i viable el camp de Menorca.