La bodega, com a excusa

last modified 2010-02-15 13:37
La bodega, com a excusa

Es va transformar una gran extensió de terreny per sembrar-hi la vinya.

El projecte de bodega de Torralbenc Vell s'està fent servir d'excusa per muntar una campanya contra la protecció territorial de Menorca. La informació que s'està publicant amaga o dissimula aspectes molt importants del cas, que val la pena remarcar.

A Torralbenc es va iniciar la tardor de 2007 una gran activitat d'extracció i transformació de pedra, per picar les tanques i sembrar-hi vinya. Es comptava amb una llicència de l'Ajuntament d'Alaior però les actuacions van excedir, en molt, les que estaven autoritzades, i per això van acabar amb un expedient obert de disciplina urbanística.

La vinya està plantada (es veu des de la carretera de Cala en Porter), però el projecte de fer una bodega no es va arribar a tramitar mai, perquè hi va haver desavinences entre els socis promotors. Malgrat això, fa dies que es vénen publicant informacions que pretenen fer veure, de la manera que sigui, que les normes de gestió del territori ofeguen qualsevol iniciativa de reconversió al camp.

La portada del Diari Menorca de diumenge deia "El extenso espacio protegido traba los proyectos en el campo". I s'oblidava de citar les diferents bodegues que s'han construït els darrers anys a l'illa, com també les nombroses noves instal·lacions agràries (nous bouers, païsses, magatzems...) que s'han anat alçant a múltiples finques, en molts casos dins terrenys especialment protegits.

S'oblidava també de citar la gran quantitat de llocs que estan fent una reconversió progressiva, canviant el tipus de ramat, diversificant la seva producció, buscant productes amb valor afegit. De fet, la pròpia vinya de Torralbenc està sembrada i operativa. I la bodega ni s'ha autoritzat ni s'ha denegat, simplement perquè no hi ha cap projecte presentat sobre el qual pronunciar-se.

Llavors, quin és el problema? A què ve aquesta insistència en carregar contra el pla territorial de Menorca? Potser els promotors es pensaven que no necessitarien llicència per fer els seus projectes? És que tenir un arquitecte famós significa haver d'autoritzar un projecte que ningú ha demanat? És que si un anuncia que invertirà uns quants milions d'euros ja ha de quedar exempt de cap condicionant?

No sembla que siguin qüestions específiques de Menorca. El sector agrari de la nostra illa necessita, efectivament, ajuda per anar adaptant el seu model als temps que corren. Però tota aquesta polèmica forçada al voltant d'una bodega que no té promotor, no sembla que hi ajudi gens.

Clar que potser el vertader objectiu no té res a veure amb el sector agrari.