D'Ets Alocs al Pilar parlant d'incendis

last modified 2007-01-15 11:15

Nota informativa 15/01/07

La vegetació mediterrània té molta capacitat de reacció davant els incendis i qualsevol intervenció en una zona cremada ha d'anar dirigida a conservar el sòl fèrtil, més que no a la sembra de noves plantes. Així s'expressava ahir el botànic Tòfol Mascaró en l'excursió organitzada pel GOB des d'Ets Alocs al Pilar.

Després de les festes nadalenques, el programa A peu per Menorca va tornar emprendre l'excursió mensual oberta que organitza el GOB en col·laboració amb la Conselleria de Cultura del Consell Insular. 130 persones van assistir a la convocatòria per un itinerari que va oferir prou atractius.


En arribar a Ets Alocs es van explicar les característiques de la planta que dóna nom a la cala. Es tracta d'una espècie d'arbust de poblacions reduïdes a Menorca, que acostuma a conviure vora les torrenteres. Així mateix, es va recordar que aquest espai havia tingut, com tants d'altres, un projecte d'urbanització als anys vuitanta, que finalment va fracassar. L'amplada del vial d'accés i les canalitzacions que s'hi veuen són les cicatrius que han quedat al territori.

Pel camí de vorera de la costa, s'observen magnífics exemplars d'aladern, alguns de soca ben gruixuda i retorçuda, que s'aplanen sobre el terreny per mor de la forta presència del vent, acompanyats de plantes més petites, sovint endèmiques. Aquest vent del nord va acompanyar un bon tros als excursionistes, aportant fred a un matí que semblava que havia de ser assolellat.

Al cap d'un temps, les roques negres de la llosella primària contrasten vivament amb l'ocre clar de la duna fòssil que hi corre per sobre, mentre que el vermell de les argiles del Pilar també crida l'atenció. Arribats a la part superior, la imatge que es veu de la platja del Pilar explica ben clarament perquè Menorca és coneguda per les seves platges verges.


Va ser en el camí d'Alfurí on el ponent convidat va exposar les característiques de la nostra vegetació. Moltes plantes rebroten directament de les seves arrels després d'un incendi. D'altres, escampen molta llavor que resisteix el foc i colonitzen l'àrea afectada. Per aquest motiu, cal evitar sempre l'entrada de maquinària pesada en una zona cremada, perquè s'afecta molt negativament tant les plantes que rebroten com les llavors escampades.