La posidònia com eina política

last modified 2011-07-14 11:30
La posidònia com eina política

Maltractar les platges es paga. Cala Blanca ha retrocedit devers 70 metres. GOB (font: www.ideib.cat)

La retirada, amb maquinària pesada, de la posidònia de les platges verges, sembla obeir més a un objectiu polític i mediatic, que no a un problema turístic. Les excavadores a la platja surten en portada i projecten una preocupació cap el turisme. Però ningú parla del necessari canvi de model turístic ni de la promoció turística diferenciada per a Menorca.

Remoure la posidònia és fàcil. Contractant una màquina (amb diners públics), es pot sollar la platja amb un matí i fer espectaculars munts de rizomes i fulles. Però no és de rebut que es vulgui fer veure que s'està abordant un problema turístic. Perquè les platges verges s'han netejat sense maquinotes durant molts anys i sempre han registrat un nivell de visites altíssim.

Per quins motius, sinó, es van haver d'instal·lar els sistemes d'avís de saturació dels aparcaments de les platges verges del sud de Ciutadella? Precisament per regular les grans aglomeracions que es produeixen perquè molta gent les vol visitar.

A Menorca hi ha una àmplia oferta de platges. N'hi ha d'urbanitzades i n'hi ha en estat natural. N'hi que es pot arribar en vehicle fins quasi la pròpia arena i n'hi ha que cal caminar una mica. N'hi ha amb vials asfalts i n'hi ha amb vials que alcen pols. N'hi ha amb posidònia i n'hi ha sense. I cadascú és lliure d'elegir les que més els hi agraden. El problema ve quan els que governen decideixen que totes les platges s'han de tractar com si fossin urbanes.

Les platges no urbanitzades són la imatge que usen a totes les fires turístiques. I ara diuen que s'ha de llevar la posidònia per ser fidels a les postals. Idò així també haurem de llevar centenars de persones i dotzenes d'embarcacions, perquè a les platges de postal hi sol haver un veler a la mar i tres usuaris sobre la platja, una imatge ben diferent de la que trobes quan hi vas a l'estiu.

El GOB demana que no es torni entrar amb màquines sobre aquestes platges. La retirada de fems, i si cal de posidònia en alguns indrets, s'ha de fer a mà, com s'ha vingut fent durant molts anys. S'ha d'informar a la gent de les característiques naturals de la posidònia, perquè la majoria d'usuaris de platges verges són molt receptius a aquests tipus d'informació.

Els nous responsables polítics del Consorci de Neteja de Platges poden no acceptar la intrínseca relació de les platges menorquines amb la posidònia, però això no canviarà la realitat d'aquests ecosistemes. Si no comprenem i respectam el funcionament natural, les platges aniran donant símptomes negatius. Ja hi ha cales que mostren retrocessos importants d'arena, i l'amenaça del canvi climàtic no fa sinó augmentar la necessitat de ser prudents en les actuacions.

La posidònia a les platges verges no és un problema turístic. És un problema polític, creat per aquells que es deixen endur pel populisme en tost de per la responsabilitat. És clar que abordar els problemes turístics és una feina molt més complexa. El turisme de masses ha tocat sostre i el mantenim a base de baixar preus (tot inclòs i demés). I es fa difícil promocionar altres atractius de Menorca perquè encara tenim la promoció turística conjunta amb la resta de Balears. Santiago Tadeo va demanar mil vegades les transferències en turisme quan estava a l'oposició.

Aquestes són les tasques que cal abordar. Deixin de transformar la imatge idíl·lica de les platges en estat natural, respectin el sentit de la declaració de Reserva de Biosfera i dediquin el temps i els diners públics a promocionar altres atractius que aquesta illa té, que ens poden fer diferents i competitius en el mercat turístic.

Posidònia

Posted by Anonymous User at 2011-07-14 12:13
...i que sigui una eina política ho demostra també el fet que treuen la posidònia però deixen la plàstica. La platja de Binigaus (que espero no vegi mai una excavadora) la setmana passada feia fàstic, plena de plàstic (que ens tornava la mar) i de llosques...
Enhorabona per la tasca que feu. Endavant.

Danilo - Milà, Itàlia

possidonia

Posted by Anonymous User at 2011-07-14 12:36
Animo!!!!!!!!! Desde luego que es una "eina politica" y muchos politicos unos ignorantes. Seria de sabios que consultaran antes de hacer. Seria inteligente que trabajaran conjuntamente con quienes saben de medio ambiente para darle la vuelta a la "mala imagen" que dicen tienen las playas llenas de possidonia. Si en vez de hacer lo que han hecho se dedicaran a hacer campaña de lo positiva que es la possidonia para nuestras playas, hablaran de arena, vida bajo la arena, viento, dunas, y todo el ciclo de una playa; hicieran alguna animacion con todos los monitores de tiempo libre que trabajan en los hoteles, pidieran ayuda para acciones sobre la playa al GOB, etc, etc, otra imagen tendria la possidonia y fijate, quizas hicieran hasta postales comparando playas. Edurne

Platges verges?

Posted by Anonymous User at 2011-07-14 16:03
A altres indrets omplen les platges de cartells informant de la importància de la posidònia, fins i tot organitzen espais d’interpretació per els visitants. Per llei la tenen protegida. Sort tenim del GOB .
http://www.lacroixvalmer-mairie.com/IMG_INDEX/Posidonie.pdf
http://www.ramoge.org/filesfr/guideposidonie/posidonia_Ramoge.pdf
Una abraçada

Més posidònia i menys petroli!

Posted by Anonymous User at 2011-07-14 18:06
Endavant GOB amb la protecció de la posidònia! tan la viva com la morta! Les restes de la posidònia són un element natural de la platja, com ho són les petxines, cargolines o l'arena. I contribueixen a l'equilibri i manteniment e l'ecosistema litoral. En canvi el petroli que deixen les embarcacions a l'aigua, o les deixalles (arribades per mar o de la mà humana), aquestes sí que mereixen ser retirades! o fins i tot evitades ...

Posidonia oceanica

Posted by Anonymous User at 2011-07-15 11:06
Una platja sense Posidonia al fons marí ni seca a la vorera és com un bosc sense arbres ni fulles al sotabosc. La platja és Posidonia i la Posidonia és platja. No és tant difícil d'entrendre!!

Poseidonia

Posted by Anonymous User at 2011-07-16 18:10
Jo els hi recordaria als politics cuan durant uns anys es va llevar la poseidonia sense mira res com esva quedar la platja de Son Saura, no tenia ni un metre de arena de fondaria, ha sigut durant tots aquests ultims anys que se ha tornat a regenera gracias a la manera que sa fet la neteja.
Probalbement el Señor Tadeo no ho sap axo, ja que seguent des cap de ponent talvegada ha estat molt pocas vegades a son Saura o putser mai.

¡Como zarzas!

Posted by Anonymous User at 2011-07-19 18:20
Prmitidme una parábola, aunque sea bíblica.

Jotán, puesto en pie sobre la cima del monte Garizín, alzó la voz y les dijo a gritos:
Escuchadme, señores de Siquem, y así os escuche Dios.
Fueron una vez los árboles a ungir rey sobre ellos. Y dijeron al olivo:
“Reina sobre nosotros”.
El olivo les contestó:
“¿Habré de renunciar a mi aceite, que tanto aprecian en mí dioses y hombres, para ir a mecerme sobre los árboles?”.
Entonces los árboles dijeron a la higuera:
“Ven tú a reinar sobre nosotros”.
La higuera les contestó:
“¿Voy a renunciar a mi dulzura y a mi sabroso fruto, para ir a mecerme sobre los árboles?”.
Los árboles dijeron a la vid:
“Ven tú a reinar sobre nosotros”.
La vid les contestó:
“¿Voy a renunciar a mi mosto, que alegra a dioses y hombres, para ir a mecerme sobre los árboles?”.
Todos los árboles dijeron a la zarza:
“Ven tú a reinar sobre nosotros.”
La zarza contestó a los árboles:
“Si queréis en verdad ungirme rey sobre vosotros, venid a cobijaros a mi sombra. Y si no, salga fuego de la zarza que devore los cedros del Líbano”.
(Jueces 9, 7-15)

Hi torna a ser

Posted by Anonymous User at 2011-07-21 15:09
Just ha passat un setmana i la platja de's Banyuls torna estar plena de posidònia. Hi tornaran enviar la màquina per demostrar altra vegada el seny que tenen per gastar doblers públics? O la cosa es només, com deis, fer-se sa foto?