Binimel·là, un any i mig després

last modified 2010-06-14 12:30
Binimel·là, un any i mig després

Aspecte actual de zona recuperada

!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Qui vagi a la platja de Binimel.là podrà comprovar la recuperació espectacular de la zona dunar que ocupava l'antic aparcament.

El sistemes dunars són una reserva d'arena per a les platges. El seu manteniment en bon estat és garantia de que la platja no es quedi sense arena. L'antic aparcament de Binimel.là afectava negativament el sistema dunar, ja que el compactava i impedia el creixement de les plantes que eviten que el vent s'endugui l'arena.

El novembre de 2008, el GOB va iniciar la recuperació del sistema dunar, amb la col·laboració de l'Obra Social Sa Nostra i de l'Ajuntament des Mercadal. El projecte va consistir en la instal·lació de pilones de protecció de les zones degradades i la sembrada de plantes de trèvol marí, llengua bovina i bolitx de la mar, a partir de llavors recollides a la mateixa zona. També es va ordenar el trànsit de gent per les dunes, de manera que s'ha reduït l'impacte negatiu.

Durant tot l'any 2009, es van portar a terme feines de seguiment i manteniment, i es va reforçar el tancament de protecció de la zona en recuperació. Aquestes actuacions han comptat també amb la col·laboració del Ministeri de Medi Ambient i de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear.

Aquest estiu, les persones que passegin per la zona de Binimel·là gaudiran, a més d'una gran bellesa paisatgística, d'un espai recuperat.

Les platges són molt importants per a l'economia de Menorca. Per tant ens hi hem d'esforçar en mantenir-les en bon estat, i açò només es garanteix conservant el bon funcionament del sistema format per les praderies de posidònia, la platja i les dunes.

Algunes recomanacions per ajudar-nos a conservar les platges de Menorca serien:

  • Evitar trepitjar les plantes dunars.
  • Respectar els tancats de protecció de les dunes.
  • Com a persones usuàries de la platja, no exigir la retirada de la posidònia. La posidònia forma part de les platges i no és brutícia. A més, protegeix l'arena dels temporals.
  • No deixar-hi mai una bossa de fems, ni tirar llosques o altres residus a la platja ni a la mar.
  • Informar a les persones que circulin amb motos per la platja sobre el mal que estan causant.

PROTECCIO ZONA RECUPERACIÓ

Posted by Anonymous User at 2010-06-15 08:05
Aquest estiu passat (2009), cada dia que hi anava a Binimel·là, una part de la zona protegida tenia els pilons caiguts, i la gent, molt incívica, trepitjava tota la zona preservada, per estalviar-se 50 metres de camí. Cada dia que veia això, jo tornava a col·locar els pilons, i ho comentava a la persona que "vigila" la zona d'aparcament, i cada dia em deia el mateix: "nosaltres ja ho avisem, però ningú ve a arreglar-ho". Espero que, tal com diu aquest article, aquest any poguem gaudir d'aquesta platja totalment recuperada, però caldrà que es segueixi vigilant que la zona protegida sigui inaccessible per la gent a la que no l'importa el manteniment i la conservació de les platges de Menorca

Feines de seguiment

Posted by aescano at 2010-06-15 11:25
Evidentment, s'han patit alguns actes incívics (s'ha tallat la corda en diverses ocasions, s'han romput algunes pilones, s'ha trepitjat la zona sembrada...). Davant d'aquests fets, es va optar per esperar a la tardor i, després de reunir-nos amb la Demarcació de Costes de Menorca, es va apostar per reforçar el tancat amb pilones i doble corda, instal·lar la passarel·la al costat de la gola per facilitar el pas dels visitants i alhora tancar un dels vials d'accés per on passava la gent a pesar del tancat. Finalment, per tal de facilitar la revegetació i fixació de l'arena, s'ha sembrat borró. Encara, en aquests moments, s'estan estudiant altres mesures per conduir el pas de la gent durant l'estiu.
Confiem que aquest estiu, totes les persones que visitin aquest fantàstic espai respectin la recuperació de la zona dunar i gaudeixin del paisatge.

RESP FEINES DE SEGUIMENT

Posted by Anonymous User at 2010-06-16 09:23
Us felicito, doncs, per la feina feta...espero que la gent ho respecti, sembla mentida la poca concienciació que hi ha encara. Per la meva banda, aniré a gaudir d'aquest meravellòs paratge, per mi, uns dels millors de Menorca.

AMB O SENSE

Posted by Anonymous User at 2010-06-22 13:08
GRÀCIES PER LA FEINA BEN FETA. Amb o sense barreres la gent ha de canviar i si mentres hem de deixar les barreres, ho farem. Els motius econòmics són "necessàris" remarcar-los però no crec que tinguem que anar per aquest camí. És un terreny perillós. El ecosistema i el planeta sencer no entén de economia PER FAVOR ! no fiquem la pota.

crec que sempre es pot fer més

Posted by Anonymous User at 2010-06-22 13:05
Si ens importa realment hem de dir la nostra. La nostra veu s'ha de fer escoltar. En aquest cas jo m'hagués impossat i no hagués deixat passar a aquesta persona. Sé que és brusc però jo també començ a estar tipa de la desconsideració abusiva de algunes persones. A partir de ja pens començar a actuar i vos anim a tits i totes a que faceu el mayeix que digueu NO, que digueu la vostra ben fort i intenteu amb tots els mitjans possibles evitar, ajudar, informar per a que no es repeteixi. INFORMAR !!! a.b.s