Al·legacions a l'ampliació de GESA

last modified 2007-09-19 10:53

Que s'aturin els abocaments d'aigua calenta i clor de GESA a la colàrsega del port de Maó. El GOB demana a Endesa que instal·li tecnologies més avançades.

El GOB ha presentat al·legacions a la darrera ampliació de la central tèrmica de Maó, consistent en la dotació de dues noves turbines, de 52 Mw cadascuna, que es tramiten sota l'argumentació d'una previsió de funcionament inferior a les 500 hores anuals (menys de 20 dies a l'any). Aquest fet, sumat a la característica de turbina de gas, permet als promotors evadir diversos controls d'emissió ambiental, com SO2, NOx, partícules o CO2. Si no es tramitassin com d'emergència, la tecnologia hauria de ser molt més avançada en control d'emissions.Amb l'actual ampliació, més de la meitat de la potència de la central s'haurà tramitat en base a suposats funcionaments només en casos d'emergència. I els nombres posen claretat a aquesta polèmica: amb l'ampliació que ara es tramita (dues turbines de 52 Mw) i amb l'anterior (una de 45 Mw, també tramitada com d'emergència en 2004), la central ha passat de tenir una potència total de 122,5 Mw a tenir-ne 271,5. És a dir, ha més que duplicat la seva capacitat, la qual cosa fa difícilment creïble l'argument de voler atendre només les puntes de demanda.

A aquesta reflexió cal afegir que les anomenades turbines de gas no funcionen amb gas, sino amb gasoil, amb la qual cosa les emissions augmenten considerablement. Es demana, per tant, que no s'accepti l'argumentació de límit de 500 hores anuals i s'exigeixi que les ampliacions que es van fent a la central incorporin tecnologia avançada per disminuir les emissions.

En les seves al·legacions, el GOB ha demanat també que es canviï l'actual sistema de refrigeració de la central. Ara funcionen a partir d'una toma d'aigua de mar, situada a la mateixa vorera del moll, que es conduïda per bombes. Feta la funció de refrigeració, l'aigua és retornada al mar, entre 8 i 10 graus més calenta. 

Aquest abocament calent es produeix a la zona de la Colàrsega, on hi ha molt poca renovació de les aigües del port. A això cal afegir-hi el clor que es posa a tota l'aigua que s'aboca per eliminar els organismes incrustants que es podrien desenvolupar pel contacte amb la zona marina. La conseqüència ambiental és un increment de temperatura i l'aportació constant de clor (fatal per la vida marina) en una zona sense renovació d'aigües.

El GOB ha demanat que s'obligui a un circuit tancat (que evitaria l'ús de clor) i que s'ubiqui a la part més oberta del port (per exemple, sota el moll comercial) a fi que l'augment de temperatura no sigui tan significatiu com és a la zona de la Colàrsega.