Les perspectives del port de Maó

last modified 2007-09-19 11:00

Ahir 13 de maig es va celebrar la segona excursió de La Ruta dels Dics, en aquesta ocasió dedicada al port de Maó.

La manca de coordinació entre administracions amenaça amb continuar amb la reducció de la làmina d'aigua del port de Maó i amb transformar els pocs racons que queden verges i que li ofereixen molta qualitat paisatgística.

Per exemple, la pèrdua de làmina d'aigua deguda a l'actual ampliació del moll del Cós Nou s'hagués evitat en gran part si hagués existit la mínima coordinació amb l'Ajuntament de Maó, que ara ha habilitat un port sec al polígon industrial. I l'espigó per a grans creuers i l'estació d'autobusos que Autoritat Portuària promou a la punta del Fonduco suposaria un nou cop de grans dimensions.

El port esportiu que es pretén projectar a Cala Figuera, es sumaria al que s'ha presentat recentment a Fornells i als increments d'amarres que s'han aprovat a Ciutadella, sense que ningú contempli que totes aquestes embarcacions (més de 1.000 amarres nous) passaran a massificar la costa i a fer perdre qualitat a l'oferta del turisme nàutic.

Els 70 participants de l'excursio d'ahir van poder conèixer també les preocupants propostes d'actuació previstes a l'illa del Rei. L'avanç del Pla Especial, exposat recentment per l'Ajuntament de Maó, preveia encimentar devers el 40 % del perímetre de l'illot, dotar-lo de tres molls operatius, amb solariums, ascensors i tota casta d'actuacions, que es contradiuen frontalment amb el caràcter d'espai natural protegit per la Llei d'Espais Naturals.

L'anècdota de la jornada la va protagonitzar l'intent de desplegar una pancarta al penyal de Cala Figuera, amb el lema "Jo dic PIC" (Pla Insular de la Costa), que va ser impedit per la policia portuària. Els assistents comentaven com s'impedeix posar una pancarta al port de Maó, mentre que a Ciutadella es permet que les excavadores transformin la zona de Punta Prima i que s'instal·li un gran cartell, sense tenir projecte aprovat ni cap tipus de llicència.