Caminant cap al primer urbanisme de l'illa

last modified 2008-01-14 13:38

El patrimoni arqueològic va ser el motiu central de l'excursió celebrada ahir en el programa A peu per Menorca. 150 persones van prendre part en aquest itinerari, que s'emmarcava també en els actes de la festivitat de Sant Antoni.

Escursió a la Torre d'en Gaumés

La gent participant en va concentrar a la Plaça des Ramal d'Alaior, en un dia que va ser esplèndid. A les 10 del matí es va iniciar la caminada pel Camí des Campàs, també anomenat de sa Costa Blanca, un vial avui transformat que acull cases aïllades i hortals.

Amb l'assistència de la Guàrdia Civil de Trànsit i dels voluntaris de Protecció Civil, es va creuar la carretera general, per continuar pel mateix Camí des Campàs, que en aquest tram encara conserva bona part de la seva fesomia original, si bé la vegetació l'ha anat colonitzant a cada banda. Es tracta d'un caminet que encara conserva parts empedrades i que va ascendint lentament i mostrant unes vistes ben agradables del poble d'Alaior i els camps que l'envolten. Verdets a la banda d'ombra, amb qualque bolet, una ampla diversitat de vegetació i vestigis de la cultura popular, com un aljub construït aprofitant una pedrera, serveixen per entretenir els caminants més observadors.

Després de fer un tros de la carretera de Torre Solí, els excursionistes van fer aturada al camí antic de Llucalari, encara amb paviment de terra, on es va fer un breu descans. Aquesta via, amb espectaculars tanques florides a cada banda, va portar a creuar la carretera de Son Bou i enfilar ja el destí final de l'excursió: el poblat prehistòric de la Torre d'en Gaumés.

En aquest espectacular recinte, adquirit al seu dia pel Ministeri de Cultura i gestionat actualment pel Consell Insular de Menorca, es van organitzar grups guiats, sota la direcció del Servei de Patrimoni del Consell. La Torre d'en Gaumés mostra el primer urbanisme de l'illa, amb cases ben delimitades, murades de defensa, sistemes de recollida d'aigua, gestió del foc, espais dedicats al culte... tot fet amb pedra gegantina i en un espai on encara queda molt per excavar i descobrir.

Després d'aquesta visita, un servei d'autobús va retornar els caminants, de tota edat i condició, cap al punt d'origen. Un matí de diumenge ben aprofitat, on el sol va lluir com si fos plena primavera.