Eriçons que moren als passos de bestiar

last modified 2010-10-13 10:15
Eriçons que moren als passos de bestiar

Mireu sempre a dins, per si hi ha animals captius.

Fins a cinc eriçons morts s'han trobat en un sol pas de bestiar del camí de Son Saura, de Ciutadella. Els animals que cauen dins aquestes instal·lacions, no troben cap sortida i moren de set i de fam després de molts dies de quedar presoners. També poden morir ofegats en cas de quedar inundades per les pluges.

El GOB ha escrit al Departament de Mobilitat del Consell Insular per demanar actuacions que evitin aquesta mortalitat innecessària i que es produeix amb gran patiment dels animals.

Els passos de bestiar, també anomenats barreres canadenques, són instal·lacions posades a ras de terra, que es composen de vàries barres de ferro separades sobre una fossa. El bestiar no s'atreveix a passar-hi. Són unes dotacions que resulten útils per camins amb molta circulació de vehicles, perquè els ramats queden controlats sense necessitat de les habituals barreres.

Però tenen un efecte secundari important. Algunes espècies d'animals (eriçons, tortugues, etc) hi cauen esporàdicament, i ja no poden tornar a sortir. De manera que queden condemnats a morir lentament.

Ja fa uns anys que s'ha detectat aquest problema i s'ha traslladat a les administracions competents. El GOB anima als ciutadans a mirar si hi ha animals empresonats quan es passi per devora d'una d'aquestes instal·lacions. Algunes persones voluntàries n'alliberen molts cada any, però la millor solució és modificar la instal·lació, de manera que, o els animals no hi puguin caure, o disposin d'una sortida.

El GOB ha començat a sistematitzar la informació que els ciutadans fan arribar, per tal d'anar configurant un mapa dels passos de bestiar que hi ha a Menorca, que es classifiquen segons el grau de perillositat que presenten per a la fauna.

Qualsevol persona pot ajudar en aquesta problemàtica, sigui "adoptant" algun pas de bestiar i vigilant si hi ha animals captius, o sigui fent arribar informació i fotografies al GOB per anar completant aquest mapa de punts que caldrà anar arranjant progressivament.

Aquí pots trobar la feina realitzada pels voluntaris i voluntàries.

 

Aportacions

Posted by gobmenorca at 2010-10-13 12:13
Ens han arribat dues aportacions per diferents mitjans:

* Just aquest mes faran aquest congrés a Cáceres: http://www.congresoviaspecuarias.com/

* Es podria modificar els passos posant bé davall les bigues de ferro un metacrilat transparent que mantindria l'efecte de por de passar sobre els animals grossos, però sense deixar caure els petits

animales caidos

Posted by Anonymous User at 2010-10-15 13:40
metacrilato !!!!
Una solucion cara y estupida, ni que estuvieramos en el cañon del Colorado

erizos en los pasos de ganado

Posted by Anonymous User at 2010-10-13 19:40
llevo 105 erizos salvados de los pasos de ganado en Cavalleria. Hoy había 2 muertos.....los pasos se llenan de agua con la lluvia y si caen, ahogan antes que puedo rescatarlos. Hay que hacer algo ya!!!!! Rampas son baratas. No hay escusa. Tengo los tres pasos de ganado de Cavalleria cubiertos de momento...voy cada dos días. Tengo un documento para el Consell Insular insistiendo que actúan. Si alguien esta interesado en firmarlo, contacta me.... lanaj66@hotmail.com
Para ver unos vídeos y fotos de los erizos que he salvado, puedes visitar me facebook "Lana Johnson" o entrar me correo (arriba) en facebook.
Lana Johnson

Solucion barata

Posted by Anonymous User at 2010-10-14 22:37
Atando por debajo de las vigas de hierro una tela metalica del tipo que se utiliza en los gallineros, evitaria la caida de erizos y tortugas. Es una solucion barata y facil de instalar.

ANIMALES CAIDOS

Posted by Anonymous User at 2010-10-15 13:37
La solucion es sencilla: en el fondo se ponen salidas de emergencia para los animales que caigan en los pasos de bestiar; tan simple como colocar tuberias de hormigon, como las de las canalizaciones de agua, y asi , al mismo tiempo, en caso de lluvias, el agua es desaguada, evitando, ademas el ahogamiento de especies.