Alaior històric

last modified 2010-09-13 11:13
Alaior històric

Vista dels refugis de la Guerra Civil

Ahir diumenge es va reprendre el curs d'excursions que organitza el GOB en el programa A peu per Menorca.

En aquesta ocasió, es va optar per una excursió urbana, centrada en alguns dels valors històrics de la població d'Alaior. L'activitat es va programar amb la col·laboració del Centre d'Estudis Locals d'Alaior, que va oferir el servei de guiatge.

Així, les 85 persones participants van poder visitar, per torns, les parts més poc conegudes de l'església de Santa Eulàlia. Les llargues escales de caragol, la part superior de la gran volta de canó que corona l'edifici, les magnífiques vistes des de les terrasses de dalt (des d'on es comprèn que aquest indret fos ja assentament de pobles anteriors) i tota la feina de restauració que s'ha fet en els darrers anys, van despertar l'admiració dels visitants.

La història del munt de l'Àngel (on hi havia una antiga església de culte anglicà) i la Plaça Nova, van ser dirigits per un personatge que recrea John Amstrong, l'enginyer militar del segle XVIII que va deixar escrites les impressions de la Menorca d'aquell temps. Es van conèixer les relacions, a vegades bones i a vegades no, de la població civil amb la dotació militar britànica.

Amb la visita a l'Ajuntament, es van conèixer els personatges més destacats de la vila. Gent que, d'una o altra manera, va ser protagonista de fets remarcats, que han quedat reflectits en els quadres i els objectes que es poden veure a la Casa Consistorial.

A continuació es van visitar els impactants refugis antiaeris, construïts durant la Guerra Civil per la població aliada de les tropes republicanes, que van ser fortament assetjats per les bombes de l'aviació de l'altre bàndol. Els trossos de túnel que s'han pogut recuperar estan ambientats amb imatges, objectes i sons d'aquella època.

El convent de Sant Diego, el pati de Sa Lluna, la seva evolució i les perspectives de recuperació futura que tenen, van constituir una altra interessant visita, abans de fer un refrigeri dins l'església de Gràcia i anar a conèixer, com a darrer punt, la interessant iniciativa del taller de gravat Xalubínia. Una idea que neix amb vocació menorquina i internacional, on donar projecció a les arts combinades i en particular a les tècniques del gravat. L'edifici alberga sales d'exposicions, pati per a activitats i un taller preparat per ser visitat per grups organitzats i per fer-hi activitats amb escoles.

L'excursió va acabar amb temps suficient per anar a dinar cadascú a casa seva, després d'un matí on es van poder aprendre moltes coses.

El programa A peu per Menorca és una iniciativa conjunta entre la Conselleria de Cultura del Consell Insular de Menorca i el GOB, que pretén donar a conèixer els valors ambientals i culturals de l'illa. La pròxima activitat es celebrarà el diumenge 3 d'octubre.

 

Alaior històric

Posted by Anonymous User at 2010-09-13 21:43
Quinaº sortida més interessant, i jo a Barcelona...... Us felicito.
Sempre amb vosaltres.

exrcursió

Posted by Anonymous User at 2010-09-14 21:20
Quiero daros las gracias, por las excursiones tan fantásticas que procuro disfrutar siempre que puedo. Especialmente la última ha quedado patente, porque yo soy la protagonista de la foto.

Moltes i moltes gràcies.
Mª carmen