Propostes per una pesca més sostenible a Menorca

last modified 2010-06-15 14:07
Propostes per una pesca més sostenible a Menorca

Cal un major diàleg entre els agents socials relacionats amb el mar.

La II Jornada de pesca sostenible que va tenir lloc el passat dissabte al Centre de la Natura va reunir una trentena de persones vinculades al sector de la pesca, entre professionals, recreatius i representants de l'administració pública.

La jornada va encetar-se amb la xerrada de David Pavón, vicepatró de la Confraria de La Restinga, de l'illa canària d'El Hierro. El pescador explicà perquè la Confraria va acordar mesures d'autoregulació i com va fer-ho i les conseqüències que han tingut en la millora de la qualitat de vida dels pescadors. 

Entre les mesures destaca la prohibició dels arts de pesca massiva (no usen xarxes ni trampes i només pesquen amb ham) i la creació d'una Reserva Marina amb una zona integral verge, on està prohibit fins i tot el bany. El seguiment científic ha demostrat la gran capacitat de recuperació de les poblacions en molt poc temps.

Finalment, Pavón va parlar de la comercialització a través d'una cooperativa creada per la Confraria, que compra la captura dels pescadors i estableix un preu just i estable per a la posterior venda.

Aquesta reconversió s'ha traduït en unes millors condicions de vida dels pescadors, un fet que ve avalat perquè El Hierro té la major proporció de pescadors joves de tot l'Estat. Això no obstant, encara queda per solucionar l'important problema de la venda il·legal de peix per part de pescadors furtius.

A la segona part de la jornada, representants de quatre modalitats de pesca, arts menors, ròssec, fusell i recreatius, van trobar-se en una taula rodona sobre la pesca a Menorca. Es van expressar els punts de vista de cada sector i es van fer propostes de futur.

Algunes de les idees van tenir cert consens general, com per exemple, la necessitat d'un canvi de mentalitat dels pescadors vers la conservació del medi marí i dels recursos pesquers o la necessitat de més vigilància per a fer complir la normativa. També es van suggerir proposicions més concretes per a cada sector, com la reducció d'una hora diària de pesca i més aturades biològiques, en el cas del ròssec.

En conclusió, la Jornada va comptar amb un públic participatiu que va demanar la continuïtat d'aquests diàlegs per generar responsabilitat en els usuaris i evitar problemes de sobreexplotació irrevocables en el futur.

Aquesta Jornada s'inclou en el projecte Acords de Pràctiques Pesqueres Sostenibles del GOB i que compta amb el patrocini de l'Obra Social de Caja Madrid, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca del Govern Balear, i amb la col·laboració del Consell Insular.