Una abraçada als usos nàutics responsables

last modified 2011-12-12 21:10
Una abraçada als usos nàutics responsables

Les abraçades a la mar demanen, de manera simbòlica, un ús nàutic responsable.

Ahir es van reprendre les actuacions públiques per reclamar una ordenació nàutica coordinada per a Menorca. La platja de Macarella va rebre una Abraçada per reivindicar el Pla Insular de la Costa i per protestar contra el projecte de construcció d'un dic a Cala en Bosc.

Els estius de 2007, 2008 i 2009, diferents col·lectius varem organitzar uns actes simbòlics per demanar que el Consell Insular coordinàs les administracions amb competències en matèria nàutica (Ports de Balears, Autoritat Portuària de Maó i la Demarcació de Costes) a favor dels interessos generals. Les platges de Cavalleria, Son Bou, Cala Galdana o l'Arenal den Castell, van ser indrets on es van celebrar Abraçades a la Mar, fins que a mitjans del 2010, el Consell Insular fa iniciar les labors d'un Pla Insular de la Costa (PIC).

Actualment, hi ha un treball tècnic ja elaborat de diagnosi de la situació nàutica de l'illa. Aquesta feina s'ha fet amb doblers públics i ens mostra la realitat del nombre d'embarcacions existents al litoral de Menorca a l'estiu, les zones on es concentren, els indrets on es fondeja sobre la posidònia, les platges on les embarcacions es trepitgen amb els banyistes, etc. També inclou tot un seguit de propostes d'ordenació per millorar la convivència entre usos.

La redacció del PIC es va acompanyar de la creació d'una Comissió Assessora, on hi participaven representants de les empreses nàutiques, de les comunitats d'usuaris de la costa, d'associacions i d'administracions públiques. Un marc de trobada molt útil per poder mantenir un diàleg entre agents diferents i on poder madurar postures.

Però tot aquest esforç es troba en greu perill perquè el nou equip de govern del Consell Insular sembla que vol aplicar la pràctica política de desfer tot el que havien fet els anteriors. I això, quan es tracta de coses útils, és un error. El PIC segueix essent molt necessari a Menorca, perquè les problemàtiques segueixen presents.

Efectivament, els problemes de pujades extraordinàries de preu en el port de Maó, han provocat i provoquen un èxode de petites embarcacions, que no poden pagar aquests imports i que acaben anant a parar a cales i platges no ordenades. És molt probable que l'especulació en el preu també es produeixi ara a Ciutadella, si un instrument com el PIC no ho recondueix abans.

La majoria de fondejos existents a Menorca no tenen cobertura legal. Es a dir, que estan en situació d'inseguretat jurídica permanent. I la manca d'ordenació fa que, a l'estiu, s'hi afegeixin molts ancoratges nous sobre zones de posidònia, amb el consegüent deteriorament d'aquests espais protegits. Aquests tipus de reptes, es poden abordar si s'aprofita la feina feta del Pla Insular de la Costa. Això no és intervencionisme, com ha dit vàries vegades el president Tadeo, això és reclamar una intervenció per reconduir problemes existents.

L'abraçada de Macarella va servir també per donar a conèixer un projecte molt agressiu, que s'està coent en el Govern Balear. Es tracta de la construcció d'un dic per ampliar el port esportiu de Cala en Bosc. Aquest dic s'hauria de construir sobre zona de posidònia i posaria en perill les platges properes, que són l'emblema turístic de Menorca. Tot per potenciar una activitat econòmica privada que ni ens diferencia ni ajuda gens a desestacionalitzar. El GOB va fer pública la seva intenció de fer front, per tots els mitjans a projectes d'aquest estil, que entenem que no tenen cabuda a Menorca.

Elena

Posted by Anonymous User at 2011-12-12 16:32
Molt bé, seguiu endavant, és molt important el que feu!

Una abraçada al mar

Posted by Anonymous User at 2011-12-12 18:39
En va saber greu no poder venir diumenge passat a Macarella, però us puc assegurar que estava en tots voltros amb el pensament.
No deixeu de pressionar a les autoritats per que es dugui a terme el PIC, estic convençut que és l'única eina vàlida per poder decidir cóm es te que gestionar es litoral de Menorca.
Així mateix, crec que aquest tipus de acció i moltes altres que afecten el nostre territori, hauria de aprovar-se amb el consens de tots el partits polítics i també el GOB.
Gràcies per la vostra feina!!

abraçada PIC

Posted by Anonymous User at 2011-12-13 10:10
Gràcies per la feina i endavant.
Donat el moment que vivim i el temps que vindrà pens que hauríeu de promagar periòdicament activitats simbòliques d'aquest tipus per fer present i visible de manera continuada que hi ha altres postures i maneres que també s'han de tenir en compte.
Ànims
Marga