El GOB demana control urgent als purins d'Alcaidús

last modified 2008-08-12 11:59
El GOB demana control urgent als purins d'Alcaidús

Vista aèria d'una part de l'explotació

La finca d'Alcaidús és un dels llocs amb més cabana ramadera de Menorca. Uns 900 caps de bestiar vacú provoquen diàriament una producció de purins altament preocupant per als aqüífers. S'ha de tenir en compte que es sol considerar que una vaca produeix la mateixa quantitat de purins que 30 persones. D'aquesta manera, la finca d'Alcaidús podria estar generant tants excrements com 27.000 persones, més que tota la ciutat de Maó sencera. I no disposen de cap tipus de depuració.

Alcaidús es gestiona amb un enfocament molt intensiu i poc comú a l'illa. La finca està situada vora la zona amb més problemàtica de nitrats de Menorca, l'àrea de Sant Climent. La concentració de nitrats d'aquesta zona  va obligar a tancar els pous de subministrament del poble, que fa temps que s'abasteix mitjançant camions. El Govern Balear ha anunciat la instal·lació d'una planta potabilitzadora, però no té cap sentit fer inversions públiques si no s'aborden també les causes que estan provocant els nitrats.

Es dóna la circumstància que Alcaidús ha rebut dues ajudes molt grans del Govern Balear. Al 2006 se li van atorgar 456.948 euros. Al 2007, l'ajut va ser de 739.222 euros (per veure la dimensió d'aquests ajuts, basti dir que el pressupost total del Contracte Agrari de la Reserva de Biosfera de 2008, per a totes les finques sumades, és de 405.000 euros). Amb aquests ajuts enormes, Alcaidús, que també té probablement l'extensió de regadiu més gran de Menorca, pretén ampliar l'activitat de formatgeria. El GOB va presentar davant l'Ajuntament d'Alaior les oportunes al·legacions per recordar que s'ha d'exigir depuració de les aigües residuals i informe d'impacte ambiental. Han passat 7 mesos i encara no s'ha rebut resposta.

Tot indica que l'expedient està aturat a l'Ajuntament d'Alaior, però s'han detectat obres a la formatgeria. El GOB demana control urgent sobre la gestió ambiental d'aquesta finca, perquè l'enfocament intensiu que té i les dimensions de cabana que maneja podrien estar causant greus perjudicis a les reserves d'aigua dolça.